FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Hrvatska ne može utjecati na izbor lokacije za nuklearni otpad - "Dnevnik"

LJUBLJANA,4. travnja(Hina) - Hrvatska ne može utjecati na postupakizbora lokacije za gradnju skladišta nisko i srednjeradioaktivnogotpada iz nuklearke Krško, navodi u srijedu ljubljanski dnevni list"Dnevnik" koji se poziva na izvore iz slovenske državne agencije zaradioaktivne otpatke (ARAO).
LJUBLJANA,4. travnja(Hina) - Hrvatska ne može utjecati na postupak izbora lokacije za gradnju skladišta nisko i srednjeradioaktivnog otpada iz nuklearke Krško, navodi u srijedu ljubljanski dnevni list "Dnevnik" koji se poziva na izvore iz slovenske državne agencije za radioaktivne otpatke (ARAO).

ARAO vodi postupak utvrđivanja lokacije za buduće skladište nuklearnog otpada na koji se javilo osam slovenskih općina, od kojih se polovica nalazi uz granicu s Hrvatskom.

List navodi da je hrvatska ministrica za zaštitu okoliša, urbanizam i građevinarstvo Marina Matulović Dropulić, prema navodu "Jutarnjeg lista", rekla da Hrvatska neće dopustiti gradnju skladišta u Hrvatskoj ili u neposrednoj blizini granice i da se u Ljubljani neslužbeno ocjenjuje kako je to vruća tema pred hrvatske lokalne izbore koja je bez realne osnove.

"Hrvatska ministrica poziva se na europsku konvenciju o prekograničnom utjecaju na okoliš. Ona tvrdi da bi u skladu s tom konvencijom bilo potrebno napraviti istraživanje o utjecaju mogućeg skladišta za nuklearne otpatke u Sloveniji na krajeve u Hrvatskoj. Slovenska strana nije službeno komentirala takva mišljenja, ali se čuje da je to samo tema za predizborno razdoblje. Šefica sektora planiranja u ARAO-u Nadja Železnik smatra da je pozivanje na spomenutu konvenciju pretjerivanje. Prema iskustvima iz inozemstva, naime, odlagališta srednje i niskoradioaktivnog otpada nemaju negativnog ekološkog utjecaja na okoliš", navodi list.

"Konvencija određuje da je potrebno ispitati utjecaje na okoliš koji se proširuje u susjedne države. ali takvog utjecaja u slučaju ovoga odlagališta nema", rekla je Železnik za ""Dnevnik".

Ona je istaknula da spomenuta konvencija govori o potrebi informiranja javnosti u susjednoj državi budući da je suglasnost sredine jedan od važnih faktora za njegovu gradnju, ali da se to u prvom redu odnosi na državu i lokalne zajednice u državi gdje će se skladište graditi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙