FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka u srijedu počinje zatvaranje druge nuklearke

FRANKFURT , 10. svibnja 2005. (Hina/Reuters) Njemačka će u srijeduzatvoriti drugi nuklearni reaktor u elektrani EnBW u Obrigheimu usklopu svoje politike postupnog ukidanja korištenja nuklearneenergije, izjavio je u utorak glasnogovornik države BadenWuerttemberg.
FRANKFURT , 10. svibnja 2005. (Hina/Reuters) Njemačka će u srijedu zatvoriti drugi nuklearni reaktor u elektrani EnBW u Obrigheimu u sklopu svoje politike postupnog ukidanja korištenja nuklearne energije, izjavio je u utorak glasnogovornik države Baden Wuerttemberg.

Unatoč njemačkoj politici, korištenje nuklearne energije opet je popularno drugdje u Europi s obzirom na činjenicu da nuklearni reaktori gotovo uopće ne proizvode efekt staklenika.

Reaktor u Obrigheimu najstariji je među 18 njemačkih nuklearki koje su još u pogonu. Prema zakonu usvojenom 2000. godine na temelju sporazuma postignutog između predstavnika energoindustrije i vlade, u Njemačkoj će do 2020. godine biti postupno isključene sve nuklearne centrale.

U studenom 2003. zatvoren je prvi reaktor njemačke nuklearke u Stadeu. Isključenje preostalih reaktora odvijat će se u tri faze, a tvornica će biti i konačno zatvorena do 2020 u okviru programa koji stoji oko 500 milijuna eura. O opravdanosti politike postupnog ukidanja nuklearnih tvornica u Njemačkoj se još uvijek vode rasprave. Predstavnici industrije i političke oporbe žele da se taj prijedlog ponovno razmotri.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙