FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Glavaš od međunarodne zajednice zatražio zaštitu ljudskih i građanskih prava

OSIJEK,27. svibnja(Hina) - Saborski zastupnik Branimir Glavaš na tiskovnoj je konferenciji izjavio kako je danas uputio pismo američkomveleposlaniku Ralphu Franku i veleposlanicima 25 europskih zemaljačlanica EU-a te OESS-u u kojemu traži njihovu zaštitu zbog, kako jeustvrdio, ugroze ljudskih i građanskih prava u Županiji i Osijeku, tjprogona koji se događa potpisnicima inicijative za osnivanje udrugegrađana Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje.
OSIJEK,27. svibnja(Hina) - Saborski zastupnik Branimir Glavaš na tiskovnoj je konferenciji izjavio kako je danas uputio pismo američkom veleposlaniku Ralphu Franku i veleposlanicima 25 europskih zemalja članica EU-a te OESS-u u kojemu traži njihovu zaštitu zbog, kako je ustvrdio, ugroze ljudskih i građanskih prava u Županiji i Osijeku, tj progona koji se događa potpisnicima inicijative za osnivanje udruge građana Hrvatski demokratski sabor Slavonije i Baranje.

Glavaš tvrdi da se najteži oblici progona potpisnika inicijative i čak članova njihovih obitelji, koje provode premijer Sanader, Vlada i predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks kao i središnjica HDZ-a, nisu događali ni u najmračnije doba hrvatske povijesti, pa čak ni 1971.

Na konferenciji za novinare, na kojoj su bili i saborski zastupnik dr. Vladimir Šišljagić i župan Krešimir Bubalo, Glavaš je izjavio kako je u pismu, među ostalim, napisao da se "smijenjenim kadrovima sugerira da potpišu dokument kojim, tobože, prihvaćaju takvu smjenu, odnosno da to nasilje nad njima nema nikakve političke konotacije".

Branimir Glavaš je, nabrajajući smijenjene osobe, naveo kako su "preko noći smijenjeni Vlado Tuličić, načelnik PU osječko-baranjske, Zvjezdana Tuma Pavlov, pročelnica Porezne uprave, Marija Petrović, pročelnica osječke Carinarnice, a u roku od 24 sata izbačen je s posla i iz dužnosničkog stana u Zagrebu i Mate Radeljić. Kako je rekao, do sada je smijenjeno i na desetke članova upravnih i nadzornih odbora.

Glavaš je najnoviju smjenu Damira Karavidovića s mjesta direktora osječkog HEP-a Distribucijskog područja Elektroslavonija Osijek ocijenio političkom "jer je najavljena odmah nakon što je Karavidović kao nestranačka osoba dao svoj potpis potpore Inicijativi za osnivanje nevladine udruge građana".

Za smjenu Damira Karavidovića optužio je Vladimira Šeksa koji je, tvrdi," osobno inzistirao i provjeravao je li njegova zapovijed izvršena".

Obećao je da nitko od smijenjenih neće ostati na ulici.

"Svoje mjesto nakon konstituiranja lokalne vlasti u gradu i županiji naći će smijenjeni kadrovi koji su se dokazali svojom strukom, a ne stranačkom pripadnošću", rekao je Glavaš.

"Pozivam premijera Sanadera i predsjednika Hrvatskog sabora Šeksa da se umjesto s njima obračunavaju sa mnom te da sam spreman s njima biti u političkom ringu". Ujedno im poručujem "da ni milimetra neću odstupiti od zacrtanog programa, a to je gospodarski oporavak i razvoj Slavonije i Baranje". Ocijnio je da je "sve je rezultat njihove preneraženosti i straha od pobjede na lokalnim izborima Nezavisne liste Branimira Glavaša".

Na žalost, kazao je, prije 15-ak dana pisao sam predsjedniku Ustavnog suda također pismo "o teškom kršenju ljudskih i građanskih prava", no do danas odgovora nema. Sve je to dokaz "da je u ovom trenutku hrvatska demokracija na koljenima", ustvrdio je .

Donedavni i direktor osječkog HEP-a Distribucijskog područja Elektroslavonija Osijek Damir Karavidović za Hinu je izjavio kako je riječ o političkoj smjeni. Dodao je kako je spreman podnijeti takvu žrtvu "ako je to u interesu Slavonije i Baranje" te da će na novim poslovima na koje je raspoređen raditi odgovorno i savjesno kao i do sada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙