FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Centar za prava zatočenih i nestalih s ministricom pravosuđa o Zidu boli

ZAGREB, 31. svibnja 2005. (Hina) - Predstavnici Centra za zaštituljudskih prava zatočenih i nestalih zatražili su danas od ministricepravosuđa Vesne Škare Ožbolt da ih podrži u naporima da Zid boliostane očuvan na mjestu gdje je podignut 1993. i da se poštujeautentičnost njegova izgleda, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.
ZAGREB, 31. svibnja 2005. (Hina) - Predstavnici Centra za zaštitu ljudskih prava zatočenih i nestalih zatražili su danas od ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt da ih podrži u naporima da Zid boli ostane očuvan na mjestu gdje je podignut 1993. i da se poštuje autentičnost njegova izgleda, priopćilo je Ministarstvo pravosuđa.

Predstavnici Centra izrazili su nezadovoljstvo s namjerom prebacivanja Zida boli sa sadašnje lokacije u Selskoj i Ilici na Mirogoj gdje bi se opeke od kojih je sastavljen pohranile u zajedničkoj grobnici.

Ministrica je rekla da Zid boli, kao jedini spomenik iz Domovinskog rata koji je nastao spontano izraženom željom hrvatskog naroda u tijeku agresije na Hrvatsku, treba biti dostojanstveno očuvan na autentičnoj lokaciji.

"Najbolji način da se to postigne je da se spomenik smjesti na Trgu pravde, koji Ministarstvo pravosuđa gradi na lokaciji Ilica-Selska i tamo bude vječni podsjetnik na "nikad izvršenu pravdu", kazala je Škare-Ožbolt.

Zid boli podignut je 1993. godine od crvenih i crnih opeka, na kojima su napisana imena 13.600 branitelja i civila, ubijenih ili nestalih za vrijeme Domovinskog rata.

Povjerenstvo za trajno zbrinjavanje Zida boli osnovano na razini Zagreba donijelo je odluku o uređenju spomen parka sa spomenikom "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" na Mirogoju tako da bi cigle bile ugrađene u temelje budućeg spomenika koji bi bio mjesto odavanja počasti žrtvama Domovinskog rata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙