FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Otvoren Memorijalni centar ubijenim Židovima

BERLIN, 10. svibnja 2005. (Hina) - U Berlinu je u utorak u prisutnosticjelokupnoga njemačkog državnog vrha, nakon gotovo sedamnaest godinaod prvobitne ideje, otvoren Spomenik i Memorijalni centar posvećeneuropskim Židovima ubijenima za vrijeme nacionalsocijalizma.
BERLIN, 10. svibnja 2005. (Hina) - U Berlinu je u utorak u prisutnosti cjelokupnoga njemačkog državnog vrha, nakon gotovo sedamnaest godina od prvobitne ideje, otvoren Spomenik i Memorijalni centar posvećen europskim Židovima ubijenima za vrijeme nacionalsocijalizma.

"Spomenik žrtvama holokausta treba podsjećati na najgori od svih nacionalsocijalističkih zločina, uništenje europskih Židova", izjavio je na svečanosti prilikom otvorenja predsjednik Bundestaga Wolfgang Thierse.

"Niti jedna druga nacija na svijetu nije spomenik žrtvama najvećeg zločina vlastite povijesti smjestila u samo srce grada", izjavio je Thierse. On očekuje da će spomenik izazvati "buru emocija" te se nada da će posebice na mlade ostaviti dubok dojam.

Predsjednik Središnjeg vijeća njemačkih Židova Paul Spiegel pohvalio je gradnju spomenika ali je izrazio i kritiku glede nedostatka "i najmanjeg simbola koji bi upućivao na počinitelje zločina".

Spomenik i Memorijalni centar nalaze se u samom središtu grada nedaleko od Brandenburških vrata i zgrade Reichstaga na nekadašnjoj "ničijoj zemlji" između Istočnog i Zapadnog Berlina te stotinjak metara od nekadašnjeg podzemnog bunkera u kojem je Adolf Hitler proveo posljednje dana života.

Prvobitnu ideju o gradnji spomenika inicirala je 1988. građanska inicijativa okupljena oko publicistice Lee Rosh a tijekom godina je nekoliko projekata bilo prihvaćeno da bi potom bili odbačeni. Jedan od skandala vezanih uz nastanak spomenika izbio je kada se doznalo da poseban premaz koji spomenik štiti od grafita proizvodi Degussa, tvrtka čija je podružnica za vrijeme Drugoga svjetskog rata proizvodila otrov Ciklon B koji je služio za ubijanje zarobljenika u nacističkim koncentracijskim logorima.

Gradnju spomenika po nacrtima američkog arhitekta Petera Eisenmana je nakon dugogodišnjih diskusija 1999. odobrio Bundestag. Spomenik se sastoji od 2700 betonskih kubusa jednakih promjera ali različitih visina tako da se stvara dojam valovite površine. Ispod samog spomenika smješteno je tzv. mjesto informacija na kojem se, između ostalog, nalazi popis s imenima 3,5 milijuna ubijenih Židova koji je ustupljen od Memorijalnog centra Yad Vashem u Jeruzalemu.

Spomenik je stajao 18 milijuna eura i za posjetitelje će biti otvoren od ovog četvrtka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙