FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HVIDR-a nezadovoljna premještanjem Zida boli na Mirogoj

ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih ratnih vojnihinvalida Domovinskog rata (HVIDR-a) izrazila je danas nezadovoljstvojučerašnjim polaganjem temeljnog kamena za novi spomenik žrtvamaDomovinskog rata na zagrebačkom groblju Mirogoju te premještanjemcigla "Zida boli" iz Selske ceste na Mirogoj kako bi bio sastavni diotog spomenika.
ZAGREB, 10. svibnja 2005. (Hina) - Udruga hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) izrazila je danas nezadovoljstvo jučerašnjim polaganjem temeljnog kamena za novi spomenik žrtvama Domovinskog rata na zagrebačkom groblju Mirogoju te premještanjem cigla "Zida boli" iz Selske ceste na Mirogoj kako bi bio sastavni dio tog spomenika.

Nezadovoljstvo tom odlukom jučer je iskazala i predsjednica Centra za zaštitu ljudskih prava zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i civila - APEL Zdenka Farkaš.

Ogorčeni smo najavama Gradskog poglavarstva o preseljenju tog simbola hrvatske boli kako bi se ugodnije osjećali oni koji tuda prolaze, jer "Zid boli" prenosi svoju nijemu poruku onima koji je trebaju vidjeti, ističe se u priopćenju HVIDR-e.

"Glas hrvatske žrtve" Spomenik - Zid boli na Selskoj cesti jedini je autentični spomenik Domovinskog rata, nastao 1993. kao vapaj obitelji za svojim najmilijima, kao zahtjev da se zaustavi agresija i kao znak prosvjeda međunarodnoj zajednici koja je u vrijeme najveće agresije mirno gledala kako se ubijaju ljudi i razara Lijepa Naša, navodi se u priopćenju.

Činjenica je da nema razloga za njegovo premještanje jer još ima puno nestalih branitelja i obitelji koje tragaju za posmrtnim ostatcima svojih najmilijih, ističe se u priopćenju i dodaje da je sramotno da je od početka rata prošlo toliko godina, a još ni jedan trg u glavnom hrvatskom gradu nije posvećen hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu.

HVIDR-a stoga traži povlačenje odluke o premještanju toga spomenika Domovinskom ratu dok god postoje razlozi za njegovo postojanje, sve dok ne budu poznate sudbine svih zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, dok svi posmrtni ostatci poginulih ne budu predani obiteljima i dok se svi prognani i nestali ne vrate svojim kućama, stoji u današnjem priopćenju koje je potpisao predsjednik HVIDR-e Josip Đakić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙