FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli radovi na spomeniku žrtvama Domovinskog rata na Mirogoju

ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Polaganjem temeljnog kamena danas supočeli radovi na Spomen-parku sa spomenikom "Glas hrvatske žrtve - Zidboli" na zagrebačkom groblju Mirogoju.
ZAGREB, 9. svibnja 2005. (Hina) - Polaganjem temeljnog kamena danas su počeli radovi na Spomen-parku sa spomenikom "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" na zagrebačkom groblju Mirogoju.

Po najavama u taj bi se spomenik trebale ugraditi crvene i crne cigle sa "Zida boli" na zagrebačkoj Selskoj cesti i zlatnim slovima uklesati imena 13.600 hrvatskih žrtava Domovinskog rata, a trebao bi se dovršiti za oko četiri mjeseca.

Na prigodnoj svečanosti na Mirogoju u blizini Arkada radove su otvorila djeca poginulih branitelja i civila Kristina Žgela, Ivan Palić i Katarina Krhen, a nazočnima su se obratili i zagrebački dogradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Zajednica udruga roditelja poginulih branitelja Mario Marot i predsjednik Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica.

Kako je nakon svečanosti izjavio novinarima Bandić, taj je projekt počeo prije tri godine konsenzusom i nakon osmomjesečna koordiniranja rada braniteljskih udruga donesena je odluka za taj projekt. Bandić je zahvalio udrugama proizišlih iz Domovinskog rata na radu koji je rezultirao postavljanjem temeljnog kamena za spomenik.

Kritike voditeljice Centra za zaštitu ljudskih prava zatočenih i nestalih građana Hrvatske i članova njihovih obitelji Apel Zdenke Farkaš, koja je u subotnjem priopćenju istaknula da se protivi najavljenu premještanju spomenika Zida boli s lokacije na Mirogoj, Bandić je odbacio s inidignacijom.

Naime, Zdenka Farkaš, među ostalim u priopćenju je navela, kako "nije ni primjereno trošiti golem novac, oko 9,000.000 kuna, za novi spomenik na Mirogoju, u vrijeme kad nije riješen status brojnih branitelja".

Bandić je ocijenio kako se jedno svehrvatsko pitanje, o kojem je potreban konsenzus, politizira u dnevnopolitičke svrhe, tvrdeći da je Apel već bio pristao na gradnju tog spomenika te da je i predstavnica Apela potpisala odluku donesenu konsenzusom.

Predsjednik Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ivan Pšenica, zamoljen od novinara da komentira navode Apela, rekao je da je "Zid boli" zbog neodržavanja postao ruglo, da su ga neodgovorni ljudi više puta oštetili te da je i "vrijeme učinilo svoje".

Zato smo započeli inicijativu da se taj zid dostojno prenese i pohrani, rekao je Pšenica i dodao da se "zahvaljujući Gradskom poglavarstvu došlo do lokacije", koja je, kako kaže Pšenica, primjerena.

Na Selskoj cesti bit će podginuta ploča kao trajna uspomena da je tu nekad bio zid, istaknuo je Pšenica i dodao da će se cigle sa Zida boli u Selskoj vidjeti kroz staklo te da će biti sastavni dio spomenika autor kojega je Dušan Džamonja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙