FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel o suradnji Vijeća Europe i OESS-a

VARŠAVA, 17. svibnja 2005. (Hina) - Vijeće Europe i Organizacija zaeuropsku sigurnost i suradnju imaju slične ciljeve, a i članstvo im jeslično i njihovo se partnerstvo mora temeljiti na skupu zajedničkihvrijednosti, rekao je u utorak u Varšavi slovenski ministar vanjskihposlova i predsjedajući OESS-a Dimitrij Rupel.
VARŠAVA, 17. svibnja 2005. (Hina) - Vijeće Europe i Organizacija za europsku sigurnost i suradnju imaju slične ciljeve, a i članstvo im je slično i njihovo se partnerstvo mora temeljiti na skupu zajedničkih vrijednosti, rekao je u utorak u Varšavi slovenski ministar vanjskih poslova i predsjedajući OESS-a Dimitrij Rupel.

"Europska se arhitektura može mijenjati, ali njezini temelji ostaju isti. Demokratske vrijednosti i poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda" u središtu je djelovanja i jedne i druge organizacije, rekao je Rupel u govoru na plenarnoj sjednici naslovljenoj "Europska arhitektura" kojom završava 3. summit Vijeća Europe u glavnom gradu Poljske.

Ta je sjednica posvećena ključnom pitanju cijelog summita - kako osigurati suradnju i komplementarnost Vijeća Europe s jedne strane i drugih partnerskih organizacija u Europi poput Europske unije ili Organizacije za europsku sigurnost i suradnju i tako izbjeći dvojbe oko potrebe daljnjeg postojanja najstarije političke organizacije u Europi, nastale zbog općeraširenog dojma o udvajanju poslova tih organizacija

"Vjerujem da nije slučajnost što Ujedinjeni narodi, OESS i Vijeće Europe upravo sad razmatraju vlastite reforme, jer su se organizacije stvorene nakon II. svjetskog rata i u doba Hladnog rata sad našle u potpuno drukčijim okolnostima koje zahtijevaju njihovu promjenu kako bi opstale" rekao je Rupel.

Podsjetio je kako je uspostavljena Koordinacijska skupina za usklađivanje rada VE i OESS, kako postoje žarisne točke i određeni broj područja od obostranog interesa u kojima dvije organizacije mogu zajednički nastupati, poput nadzora izbora, revizije izbornog zakonodavstva, zaštite manjina, borbe protiv terorizma i trgovine ljudima.

Rupel u ime OESS-a i poljski ministar vanjskih poslova Adam Rotfeld u ime Vijeća Europe na početku rada summita potpisali su Deklaraciju o suradnji između VE i OESS-a u kojoj dvije organizacije iskazuju namjeru i preuzimaju obvezu bliže surađivati u budućnosti na temelju konkretnih prijedloga koje mora izraditi Koordinacijska skupina, a uz uvažavanje posebnosti djelovanja svake od njih.

Današnju europsku političku arhitekturu treba modernizirati kako bi se nosila s izazovima 21. stoljeća, rekla je europska povjerenica za vanjske poslove Benita Ferrero Waldner.

"Treba pozdraviti napore na jačanju suradnje i koordinacije između različitih organizacija, jer je vrlo važno izbjeći dupliranje poslova. Treba imati na umu da svaka organizacija ima svoju vokaciju, svoju posebnost i zato ih treba usmjeriti na međusobno nadopunjavanje", rekla je Ferrero-Waldner.

Prema njezinim riječima, odnosi i suradnja između EU i VE moraju se temeljiti na aktivnostima, programima i projektima koji se uzajamno podupiru i snaže, te dvije organizacije moraju ujediniti snage u korist građana.

"Vijeće Europe kao organizacija koja je prva promicala načelo Europe temeljene na temeljnim vrijednostima ima presudnu ulogu u suprotstavljanju novim izazovima 21. stoljeća", ustvrdila je predstavnica Europske komisije.

Zemljama članicama na summitu su na potpisivanje bile ponuđene tri nove konvencije Vijeća Europe - o borbi protiv terorizma, borbi protiv pranja novca i borbi protiv trgovine ljudima, a skup bi, prema najavama, trebao završiti donošenjem Završne deklaracije i Akcijskog plana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙