FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena UNESCO-ova konferencija o svjetskoj baštini i suvremenoj arhitekturi

BEČ, 12. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Konferencija UNESCO-a pod nazivom"Svjetska baština i suvremena arhitektura" otvorena je u četvrtak uBeču.
BEČ, 12. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Konferencija UNESCO-a pod nazivom "Svjetska baština i suvremena arhitektura" otvorena je u četvrtak u Beču.

Po završetku trodnevne konferencije, na kojoj se očekuje više od 600 kustosa, arhitekata i urbanista iz cijeloga svijeta, donijet će se "Bečki memorandum" o koegzisteciji "starog" i "novog" u gradovima.

Organizatori ističu da potrebu za donošenjem memoranduma pojačava među ostalim i trenutačna rasprava o gradnji nebodera pokraj znamenite katedrale u njemačkom gradu Koelnu.

Konferenciju organizira UNESCO-ovo Središte za svjetsku baštinu i Grad Beč, uz potporu austrijskog ministarstva prosvjete i Međunarodnog vijeća za spomenike i gradove (ICOMOS).

UNESCO-ov popis svjetske baštine utemeljen je 1972. Do danas je na nj uvršteno 788 lokaliteta u 134 države, od kojih je 611 kulturnih spomenika, 154 prirodna spomenika i 23 mješovita.

Od austrijskih spomenika na popisu su stare gradske jezgre Salzburga, Graza i Beča te palača Schoenbrunn na zapadu Beča. Od hrvatskih lokaliteta na popisu se nalaze stare gradske jezgre Dubrovnika, Splita i Trogira, NP Plitvice, Eufrazijeva bazilika u Poreču i katedrala sv. Jakova u Šibeniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙