FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Novi svjetionici hrvatskog Jadrana" na bijenalu arhitekture u Rotterdamu

ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska će se predstaviti sprojektom "Novi svjetionici hrvatskog Jadrana" na Drugome međunarodnombijenalu arhitekture u Rotterdamu, od 26. svibnja do 26. lipnja.
ZAGREB, 5. svibnja 2005. (Hina) - Hrvatska će se predstaviti s projektom "Novi svjetionici hrvatskog Jadrana" na Drugome međunarodnom bijenalu arhitekture u Rotterdamu, od 26. svibnja do 26. lipnja.

Osnovna tema tog bijenala, najveće međunarodne izložbe arhitekture u svijetu 2005., jest odnos arhitekture i vode, rekao je danas na konferenciji za novinare Vedran Mimica, prodekan "Berlage Instituta" iz Rotterdama.

U sklopu te osnovne ideje, Hrvatska će zajedno s drugim sredozemnim zemljama problematizirati odnos obale i masovnog turizma na izložbi "Mare Nostrum".

Hrvatska će se predstaviti sa sedam projekata vezanih uz sedam lokacija na Jadranu, koje bi trebale pokazati kako iz neiskorištenih i zapuštenih mjesta stvoriti zaštitni znak, originalan i prepoznatljiv u svijetu, rečeno je.

Izabrane lokacije su rudnik u Labinu, kamenolom u Omišlju, zatvor na Golom otoku, kompleks vojarne u Zadru, tvornički kompleks na Dugom ratu, multimedijski centar u Starome Gradu na Hvaru i stara bolnica u Dubrovniku.

Nakon Rottterdama, prijedlozi uređenja tih lokacija predstavit će se u prosincu u Zagrebu, nakon čega se očekuje javna rasprava.

Prijedlozi nisu kopije španjolske ili talijanske obale, nego stvaranje prepoznatljivog i originalnog zaštitnog znaka s idejom vodiljom koja parafrazira turističku poruku "Mediteran kakav je nekada bio" u "Mediteran kakav bi mogao biti", rekao je predsjednik Udruženja hrvatskih arhitekata Saša Randić.

Cijeli projekt financira se iz "Matra projekta" nizozemskog Ministarstva vanjskih poslova, a njegovi pokretači i realizatori su "Berlage Institute" iz Rotterdama i Udruženje hrvatskih arhitekata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙