FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovo: Reakcije na sjednicu Vijeća sigurnosti UN

PRIŠTINA,28. svibnja 2005.(Hina) - Vlada Kosova drži da su ocjeneiznijete na sjednici Vijeća sigurnosti UN u petak "priznanje za njendosadašnji rad i uložene napore na ostvarivanju standarda i stvaranjudemokratskog društva, izjavio je u petak vladin glasnogovornik DautDauti.
PRIŠTINA,28. svibnja 2005.(Hina) - Vlada Kosova drži da su ocjene iznijete na sjednici Vijeća sigurnosti UN u petak "priznanje za njen dosadašnji rad i uložene napore na ostvarivanju standarda i stvaranju demokratskog društva, izjavio je u petak vladin glasnogovornik Daut Dauti.

On je ocijenio da "odluka da bude imenovan posebni izaslanik glavnog tajnika UN koji će izvršiti sveobuhvatnu procjenu standarda, predstavlja dokaz da se približava vrijeme početka rasprave o konačnom statusu Kosova".

"U vladi Kosova i u svim institucijama bilo je izuzetne aktivnosti i to se isplatilo, s obzirom da je danas stigla prava ocjena od strane svih članova Vijeća sigurnosti", istaknuo je Dauti.

I predstavnici ostalih institucija i stranaka na Kosovu očekivali su pozitivnu procjenu ostvarivanja standarda i odluku da bude imenovan posebni izaslanik koji će izvršiti sveobuhvatnu procjenu ostvarivanja standarda, što je, kako su smatrali, i bio zadatak današnje sjednice Vijeća sigurnosti.

Politički predstavnici kosovskih Srba pozdravili su stajalište Koordinacijskog centra za Kosovo Nebojše Čovića na današnjoj sjednici Vijeća sigurnosti da se Srbija i Crna Gora neće odricati svoje pokrajine.

Nositelj "Srpske liste za Kosovo i Metohiju" Oliver Ivanović je agenciji Beta rekao da je "Čović na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a uradio svoj dio posla", i ako odluka nije unaprijed donijeta, Ivanović drži da će njegov nastup imati "pozitivne efekte".

Prema Ivanoviću, mora se definirati krajnja linija do koje Srbi i Srbija mogu ići, a to je sve osim neovisnosti Kosova.

Predsjednik Zajednice srpskih općina na Kosovu Marko Jakšić kazao je da je izvješće šefa UNMIK-a Sorena Jessen-Petersena "frizirano i uljepšavano i da ne odražava pravo stanje stvarnosti, da je pisano s proalbanskog stanovišta i ne daje doprinos rješavanju situacije na Kosovu".

Kosovski elektronski mediji na albanskome pridali su ogromnu pozornost sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, ističući kako je to najvažnija dosadašnja sjednica Vijeća Sigurnosti UN-a. Televizija Kosova je u cijelosti izravno prenosila sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u petak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙