FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Scheffer, UNMIK i kosovska vlada pozivaju Srbe u institucije

PRIŠTINA,13. svibnja(Hina) -
PRIŠTINA,13. svibnja(Hina) -

Glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer pozvao je u petak, prilikom posjeta Kosovu, kosovske Srbe da se uključe u rad kosovskih institucija založivši se da se ubrza dijalog s Beogradom.

"Politički razgovori između Prištine i Beograda moraju započeti i oni se ne mogu usmjeriti samo na tehnička pitanja", kazao je De Hoop Scheffer pozvavši kosovske Srbe na uključivanje u kosovske političke procese i institucije.

Glavni tajnik NATO-a rekao je kako dijalog o statusu Kosova može biti odgođen ako ne bude zadovoljavajućeg napretka u ispunjavanju međunarodnih standarda za Kosovo, ocijenivši da "postoje zadovoljavajuće naznake napretka, no puno toga još treba napraviti".

De Hoop Scheffer boravio je u petak na čelu izaslanstva NATO-a u posjetu Kosovu. Izaslanstvo je razgovaralo s visokim kosovskim i dužnosnicima NATO-a i KFOR-a, a tijekom dana posjetilo je Mitrovicu i razgovaralo s političkim predstavnicima Srba. Trenutno NATO na Kosovu ima 18 tisuća vojnika.

Misija UN-a na Kosovu i kosovska vlada ovih su dana također pozvali kosovske Srbe da se vrate u kosovske političke institucije, nakon što je sredinom tjedna Vijeće Kosova pri Vladi Srbije pozvalo političke predstavnike kosovskih Srba da ne sudjeluju u njima.

Civilni upravitelj UN-a na Kosovu, Soren Jessen-Petersen, izrazio je razočarenje s takvom preporukom beogradskih vlasti.

"Vrlo sam razočaran da je Beograd još jednom obeshrabrio Srbe da budu dio dijaloga i kosovskih institucija", kazao je Petersen pozvavši Beograd i političke predstavnike Srba na Kosovu da preispitaju svoje odluke i vrate se institucijama i procesima koji su u tijeku.

Članovi Srpske liste za Kosovo i Metohiju gotovo sedam mjeseci ne sudjeluju u radu kosovskog parlamenta i vlade, a njihova prethodna politička organizacija, koalicija Povratak, u kojoj je bila većina članova Srpske liste, napustila je Skupštinu Kosova u ožujka prošle godine, poslije trodnevnih nereda na Kosovu, uglavnom usmjerenih protiv srpske zajednice.

Čelnik Srpske liste Oliver Ivanović ponovio je da bojkot institucija nije u interesu kosovskih Srba, no unatoč tome Srpska lista je odlučila poštivati odluku Vijeća za Kosovo i odustaje od povratka u parlament.

Ivanovič je jedan od osam zastupnika te grupacije izabranih na listopadnim izborima za Skupštinu Kosova.

Vlada Kosova je odluku vlasti u Beogradu da ne preporuče kosovskim Srbima povratak u institucije ocijenila ishitrenom te je izrazila nadu da će Srpska lista ubrzo promijeniti stajalište.

I kosovski predsjednik Ibrahim Rugova je kritizirao službeni Beograd zbog ovog stajališta, ističući da su kosovski Srbi građani Kosova i da trebaju vidjeti svoju perspektivu na Kosovu a ne se okretati prema Beogradu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙