FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovo: Petersen za neformalni forum vlasti i oporbe

PRIŠTINA,29. travnja 2005.(Hina) - Civilni upravitelj UN-a na KosovuSoren Jessen-Petersen predložio je u petak čelnicima Kosova daformiraju "sveobuhvatni politički forum" koji bi razmatraonajznačajnija pitanja za Kosovo u narednom razdoblju.
PRIŠTINA,29. travnja 2005.(Hina) - Civilni upravitelj UN-a na Kosovu Soren Jessen-Petersen predložio je u petak čelnicima Kosova da formiraju "sveobuhvatni politički forum" koji bi razmatrao najznačajnija pitanja za Kosovo u narednom razdoblju.

Soren Jessen-Petersen je na sastanku s političkim vođama na Kosovu ocijenio kako bi osnivanje takvog neformalnog foruma doprinijelo da se prevladaju sadašnje tenzije između vlasti i oporbe i predložio da on sam bude na čelu tog "izvaninstitucionalnog" mehanizma. Taj forum, prema njegovim riječima, ne bi zamjenio kosovske institucije.

Civilni upritelj UN-a na Kosovu je pozvao kosovske dužnosnike i čelnike stranaka da svojim idejama dopune taj prijedlog.

"Predložio sam da se fokusiramo... na ključna nacionalna pitanja, putem jednog neformalnog foruma, kojeg bih mogao voditi ja, ali koji ne bi bio zamjena za postojeće demokratske institucije", kazao je Petersen nakon sastanka.

Svi politički čelnici bi tako mogli iznijeti stajališta o najvažnijim pitanjima kakva su buduči status Kosova, decentralizacija i dostizanje standarda demokratskog društva, što su, prema njegovim riječima, tražili i strani diplomati tijekom nedavnih posjeta.

Kosovski predsjednik Ibrahim Rugova je zahvalio Jessen-Petersenu na prijedlogu koji je iznio, ali nije kazao da li ga i podržava. Premijer Bajram Kosumi je ukazao na potrebu da se o najvažnijim pitanjima, kakvo je budući status, postigne konsenzus vlasti i oporbe "Imamo jedinstveni cilj i tu nema razlike", objasnio je on.

Kosumi je najavio formiranje ekipe stručnjaka koja će donositi političke odluke i pripremiti strategiju za dalji razvoj Kosova.

Dopredsjednik najveće albanske stranke u kosovskom parlamentu, Demokratskoga saveza Kosova, Kol Berisha, rekao je da je današnji sastanak sa Soren Jessen-Petersenom dokazao da političke snage na Kosovu nisu posvađane.

Čelnik vodeće oporbene stranke, Demokratske partije Kosova, Hashim Thaqi je u izjavi novinarima nakon sastanka podržao namjeru Jessen-Petersena da se utemelji neformalni politički forum koji bi donosio sve najvažnije odluke do riješavanja statusa Kosova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙