FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: NIN o povratku srpskih izbjeglica u Hrvatsku

SCG-Dnevni pregledDP: NIN o povratku srpskih izbjeglica u Hrvatsku,(H) - Beogradski NIN u svom najnovijem izdanju objavljuje reportažu osrpskim povratnicima u kninsku krajinu u kojoj ocjenjuje i kako su naposljednjim lokalnim izborima u Hrvatskoj pobijedili "domaći ekstremi"koji su, po ocjeni dopisnice lista, odgovorni za posljednje incidentena području Vukovara i Knina.
,(H) - Beogradski NIN u svom najnovijem izdanju objavljuje reportažu o srpskim povratnicima u kninsku krajinu u kojoj ocjenjuje i kako su na posljednjim lokalnim izborima u Hrvatskoj pobijedili "domaći ekstremi" koji su, po ocjeni dopisnice lista, odgovorni za posljednje incidente na području Vukovara i Knina.

"Službena hrvatska politika odavno je shvatila da su na posljednjim lokalnim izborima najviše profitirali domaći nacionalni ekstremi. Oni su odgovorni i za podmetanje bombi pred općinskim sudom u Trpinji i Borovu kraj Vukovara, kao i za javno ponižavanje pravoslavnog svećenstva kraj Knina i prostačko unakazivanje njihovih sakralnih objekata", stoji u reportaži.

"Kako sada stvari stoje, vlast čini sve da svoj dio odgovornosti prebaci na 'ekstreme', pogotovo srpske nacionalnosti. Elitna domaća obavještajna služba POA zaključila je da su zločine nas Srbima izvršili sami Srbi kako bi podmetnuli Hrvatima i zaustavili većinsku naciju na putu ka Europi. Tu je slabašna najava da su to mogli učiniti hrvatski ekstremisti, ali oni se, navodno, ne protive Europi, nego samo predsjedniku Mesiću i premijeru Sanaderu, koji ovih dana ubrzano pakuje neseser Ante Gotovine za Haag. Pretpostavlja se da će se komandant 'Oluje' u čekaonici Carle del Ponte naći okružen 'Samsonite' koferima, a nipošto jeftinim torbama 'krmačama' i 'konjskom ćebadi' koja je podijeljena nedavnim povratnicima u kninsku krajinu", nastavlja dopisnica NIN-a iz Hrvatske.

"Opća je procjena da je desničarska Hrvatska stranka prava Ante Đapića najveći pobjednik ovih izbora, a time i najpoželjniji partner u sastavljanju buduće vlasti u Hrvatskoj od lokalne do državne razine. Đapić je odmah rekao da želi surađivati sa svima osim sa Srbima, a njegova je izjava ostala bez javnog odjeka i osude, kao neka vrsta 'realnog stanja stvari'", piše, među ostalim, dopisnica lista.

NIN uz reportažu donosi i ocjenu analitičara Obrada Kesića koji ističe kako se u Hrvatskoj posljednjih tjedana "doživljava šok za šokom", ali da "to ne bi trebalo radovati javnost i političare u Srbiji".

"Dosta je bilo radovanja kada susjedu crkne krava, pogotovo kada naša vlastita nije u najboljem zdravlju i kada se bijes hrvatskih nacionalista usmjerava na srpsku manjinu u toj zemlji i na jadne, ni krive-ni dužne, povratnike. Srpski političari imaju priliku pokazati zrelost tako što bi iskreno probali ohrabriti svoje hrvatske kolege i uvjeriti ih u to da srpski interes nije zasnovan na hrvatskom neuspjehu, nego na zajedničkom uspjehu, gdje će Srbija i Hrvatska ispuniti svoje obveze prema reformama nužnim za ulazak u Europsku uniju", drži Kesić.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙