FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Washington Post: Stražari u Guantanamu oskvrnuli Koran

WASHINGTON,26. svibnja(Hina) - Novoobjavljeni dokumenti FBI-a pokazujuda su se zatvorenici u američkoj vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubiopetovano žalili da se stražari s nepoštovanjem odnose prema Koranu, ajedan je naveo da su bacili Koran u zahod, piše u četvrtak list TheWashington Post.
WASHINGTON,26. svibnja(Hina) - Novoobjavljeni dokumenti FBI-a pokazuju da su se zatvorenici u američkoj vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi opetovano žalili da se stražari s nepoštovanjem odnose prema Koranu, a jedan je naveo da su bacili Koran u zahod, piše u četvrtak list The Washington Post.

Izvješća o razgovorima agenata FBI-a sa zatočenicima u Guantanamu napisana uglavnom 2002. i 2003. uključuju desetinu optužbi da su Koran šutirali nogama, bacali na pod ili ga oduzimali zatvorenicima kako bi ih se kaznilo, piše Post.

Jedan zatočenik je u kolovozu 2002. rekao da su stražari "bacili Koran u nužnik", navodi list FBI-ove zapisnike.

Američko ministarstvo obrane je međutim odbacilo izvješća rekavši da ne sadrže nove informacije da je do oskvrnuća Korana stvarno i došlo te reklo da je isti zatočenik, koji je još u zatvoru, ponovno intervjuiran 14. svibnja i da "nije potkrijepio" svoju raniju tvrdnju o Koranu.

"Još uvijek nismo pronašli vjerodostojan dokaz da je Koran bačen u nužnik u Guantanamu", rekao je glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman.

Objavljivanje FBI-ovih dokumenata dolazi tjedan dana nakon što je administracija predsjednika Busha odbacila kao pogrešan članak američkog tjednika Newsweek od 9. svibnja u kojem se tvrdilo da su američki istražitelji u Guantanamu bacili Koran u nužnik želeći natjerati zatvorenike da progovore.

Tjednik je povukao članak koji je potaknuo nemire u Afganistanu u kojima je poginulo 16 ljudi kao i prosvjede u muslimanskom svijetu.

Navodi u zapisnicima FBI-a su sažeci razgovora specijalnih agenata sa zatočenicima u Guantanamo Bay i ne mogu se koristiti kao dokaz za optužbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙