FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bijela kuća odbacila optužbe Amnesty Internationala

WASHINGTON,26. svibnja(Hina) - Bijela kuća je u srijedu, kao smiješne ineutemeljene, odbacila optužbe Amnesty Internationala koji je u svomgodišnjem izvješću objavio da Sjedinjene Države snose najvišeodgovornosti za opadanje ljudskih prava u svijetu, a zatvor uGuantanamo Bayju nazvao "gulagom našeg vremena".
WASHINGTON,26. svibnja(Hina) - Bijela kuća je u srijedu, kao smiješne i neutemeljene, odbacila optužbe Amnesty Internationala koji je u svom godišnjem izvješću objavio da Sjedinjene Države snose najviše odgovornosti za opadanje ljudskih prava u svijetu, a zatvor u Guantanamo Bayju nazvao "gulagom našeg vremena".

Amnesty International je objavio da zemlje diljem svijeta sve manje poštuju vladavinu prava i ljudska prava ugledajući se na postupanje Sjedinjenih Država u borbi protiv terorizma.

U izvješću se navode zlostavljanja zatvorenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib, za koja se tvrdi da nisu potpuno istražena, te držanje u zatvoru bez suđenja osumnjičenih terorista u američkoj vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi.

"Mislim da su ti navodi smiješni i nepotkrijepljeni činjenicama", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

"Sjedinjene Države predvode svijet kada je u pitanju zaštita ljudskih prava i promicanje ljudskog dostojanstva. Mi smo oslobodili 50 milijuna ljudi u Iraku i Afganistanu i radili na jačanju slobode i demokracije u svijetu", rekao je glasnogovornik Bijele kuće.

Naglasio je kako se navodi o zlostavljanju zatvorenika istražuju. "Mi pozivamo ljude na odgovornost u slučajevima zlostavljanja. Poduzimamo mjere da se ona više ne ponavljaju", rekao je McClellan. "I to činimo na vrlo javan način kako bi svijet vidio da nastojimo biti primjer i da imamo vrijednosti koje su nam dragocjene i u koje vjerujemo".

Glavna tajnica AI-a Irene Khan rekla je u srijedu, predstavljajući godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu, da Sjedinjene Države kao super sila daju primjer ponašanja drugim vladama u svijetu.

"Kad se najmoćnija zemlja na svijetu ruga vladavini zakona i ljudskim pravima, ona daje dopuštenje drugima za nekažnjeno i drsko kršenje tih istih prava", rekla je Khan.

AI je optužio Sjedinjene Države da nastoje što više ograničiti primjenu Ženevskih konvencija i redefinirati odredbe o mučenju navodeći tajno zatočenje osumnjičenika i njihovo izručivanje zemljama poznatih po mučenju. AI prigovara također da SAD ne osigurava zatvorenicima legalne putove za osporavanje zatočenja.

Amnesty je priopćio da je američki zatvor u vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi postao "gulag našeg vremena", aludirajući na zloglasne logore u bivšem Sovjetskom Savezu gdje je komunistički režim držao uglavnom političke zatočenike.

(Hina) xsl ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙