FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush razgovarao s Karzaijem

WASHINGTON,23. svibnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushrekao je u ponedjeljak da će se Sjedinjene Države savjetovati safganistanskom vladom o američkim vojnim operacijama u toj zemlji inastojati vratiti afganistanske zatočenike iz baze u Guantanamo Bayjuu domovinu.
WASHINGTON,23. svibnja(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush rekao je u ponedjeljak da će se Sjedinjene Države savjetovati s afganistanskom vladom o američkim vojnim operacijama u toj zemlji i nastojati vratiti afganistanske zatočenike iz baze u Guantanamo Bayju u domovinu.

Bush i afganistanski predsjednik Hamid Karzai sastali su se u ponedjeljak u Bijeloj kući. Karzai je u svojim prethodnim izjavama naznačio da želi imati više kontrole nad operacijama američke vojske u Afganistanu i želju da svi zatočeni Afganistanci pređu pod nadzor njegove vlade.

"Naši odnosi su odnosi suradnje i savjetovanja", rekao je Bush na zajedničkoj konferenciji za novinare s Karzaijem. "Mi smo pozvani u Afganistan i s tamošnjim ćemo se vlastima savjetovati kako postići zajedničke ciljeve - iskorijeniti ostatke al Qaede i sprječiti bilo koga da naudi američkim i afganistanskim građanima", rekao je Bush.

On je, međutim, kazao kako će američki vojnici "odgovarati američkim zapovjednicima".

Bush je također nagladio da Sjedinjene Države nastoje vratiti zatočenike iz Guantanamo Bayja u njihove matične zemlje i da će "to s vremenom učiniti i sa zatočenicima iz Afganistana".

Karzai je rekao da su Afganistanci "tužni" zbog izvješća da su američke snage zlostavljale afganistanske zatočenike, ali da za to ne krivi američki narod nego pojedince.

Prema izvješćima, do sada je u američkom zatočeništvu u Afganistanu umrlo osam zatočenih Afganistanaca.

Karzai je također rekao da nedavni, ali kasnije povučeni članak u tjedniku Newsweek o oskvrnuću Kurana u Guantanamo Bayju ne održava američke vrijednosti. Napominjući da povučeni članak, koji je potaknuo nerede u kojima je poginulo 17 ljudi u Afganistanu, nije bio odgovorno novinarstvo Karzai je rekao kako 1.000 džamija u SAD-u u kojima muslimani svakodnevno mole bez problema izražava pravi odnos SAD-a prema islamskoj vjeri.

On je također rekao da prosvjedi u Afganistanu zapravo nisu stvarno bili vezani za članak u Newsweeku nego usmjereni protiv afganistanske stabilnosti, izbora, napretka i strateškog partnerstva Afganistana i SAD-a.

Bush i Karzai su ukazali da je potrebno raditi na iskorjenjivanju uzgoja maka u Afganistanu koji služi za proizvodnju opijuma i heroina. Karzai je izrazio nadu da će se Afganistan za pet do šest godina osloboditi uzgoja maka, a afganistanski seljaci umjesto njega uzgajati druge kulture.

Uzgoj maka za opijum u Afganistanu prošle godine dostigao skoro 80 posto svjetske proizvodnje.

Bush i Karzai potpisali su također zajedničku izjavu o strateškom partnerstvu jačajući političke, sigurnosne i ekonomske veze između SAD-a i Afganistana.

Bush je rekao da su američka misije u Afganistanu i Iraku iste. "Želimo da ove nove demokracije budu sposobne braniti se. Zato ćemo nastaviti raditi s Afganistancima na njihovoj obuci i surađivati i konzultirati se s vladom", rekao je Bush.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙