FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Crveni križ: zatočenici tvrde, bilo je oskvrnuća Kurana u Guantanamu

ŽENEVA, 19. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Zatočenici su izjavili zaMeđunarodni odbor Crvenoga križa da je bilo više slučajeva oskvrnućaKurana u američkoj bazi Guantanamo na Kubi, priopćio je Odbor učetvrtak u Ženevi.
ŽENEVA, 19. svibnja 2005. (Hina/AFP) - Zatočenici su izjavili za Međunarodni odbor Crvenoga križa da je bilo više slučajeva oskvrnuća Kurana u američkoj bazi Guantanamo na Kubi, priopćio je Odbor u četvrtak u Ženevi.

O tome smo već razgovarali s američkim vlastima, dodao je za AFP Vincent Lusser, službeni predstavnik Odbora.

O oskvrnuću su "nas izvijestili zatočenici", dodao je. Na sastanku s Odborom u Washingtonu američke su se vlasti obvezale da će poduzeti "korektivne mjere", rekao je.

"Poštovanje vjeroispovijesti zatočenika osjetljivo je pitanje i obuhvaćeno je međunarodnim ljudskim pravima. Zatočenik ima pravo prakticirati svoju vjeru i to mu se mora omogućiti", dodao je.

Tjednik "Newsweek" izvijestio je nedavno da su istražitelji u Guantanamu bacali primjerke Kurana u zahod u bazi kako bi isprovocirali muslimanske zatočenike uhićene u SAD-u u sklopu "rata protiv terorizma". Američki časopis je zatim opozvao svoje riječi.

I Američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) objavila je u srijedu kako su američki istražitelji često, u sklopu svoje ispitivačke strategije, nastojali povrijediti vjerske osjećaje muslimanskih zatočenika u zatvoru u Guantanamo Bayu i drugdje,

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙