FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bijela kuća želi da Newsweek učini više da popravi štetu zbog članka o Kuranu

WASHINGTON,18. svibnja(Hina) - Bijela kuća je u utorak pozvala tjednikNewsweek da pomogne da se popravi šteta nanesena ugledu SjedinjenihDržava u muslimanskom svijetu navodima u njegovom kasnije povučenomčlanku da su američki istražitelji u Gantanamo Bay-u oskvrnuli Kuran.
WASHINGTON,18. svibnja(Hina) - Bijela kuća je u utorak pozvala tjednik Newsweek da pomogne da se popravi šteta nanesena ugledu Sjedinjenih Država u muslimanskom svijetu navodima u njegovom kasnije povučenom članku da su američki istražitelji u Gantanamo Bay-u oskvrnuli Kuran.

Newsweek je u ponedjeljak povukao svoje izvješće od 9. svibnja rekavši kako ne može potkrijepiti navode neimenovanog izvora da su istražitelji u Guantanamo Bay bacili u zahod muslimansku svetu knjigu Kuran kako bi naveli zatvorenike da progovore.

Bijela kuća je optužila tjednik da je svojim krivim navodima potaknuo protuameričke prosvjede u Afganistanu u kojima je poginulo najmanje 15 ljudi te izazvao prosvjede u nizu muslimanskih zemalja.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan rekao je da je povlačenje članka bio prvi dobar potez Newsweeka. "Ono što bismo sada željeli vidjeti je da Newsweek pomogne da se popravi šteta koja je napravljena, posebice u regiji", rekao je McClellan napominjući da tjednik treba odlučiti što će učiniti.

Dio nanesene štete neće se moći popraviti, ona će ostati trajna, kazao je on.

McClellan je rekao da Newsweek treba objasniti što se dogodilo i zašto je tjednik pogriješio u svom članku. On je također savjetovao da tjednik progovori o tome koliko se američke oružane snage s brigom i poštovanjem odnose prema Kuranu.

Američki State Department također nastoji popraviti štetu nanesenu ugledu SAD-a člankom u Newsweeku i naložio je američkim veleposlanstvima da informiraju javnost u svijetu da Sjedinjene Države poštuju sve religije. U brzojavu poslanom svim američkim diplomatskim predstavništvima rečeno je da veleposlanici trebaju informirati zemlje domaćine i njihove medije kako je Newsweek povukao svoj članak te da istraga nije pronašla dokaze da je u Guantanamo Bay stvarno došlo do oskvrnuća Kurana.

State Department je također rekao da će američka vlada nastaviti istragu o svim vjerodostojim navodima o zloporabama i da će protiv odgovornih poduzeti mjere ukoliko se navodi potkrijepe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙