FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRW: SAD često vjerski ponižavale muslimanske zatočenike

WASHINGTON,18. svibnja(Hina) - Američki istražitelji često su, u sklopusvoje ispitivačke strategije, nastojali povrijediti vjerska osjećanjamuslimanskih zatočenika u zatvoru u Guantanamo Bayu i drugdje,objavila je u srijedu američka organizacija za ljudska prava HumanRights Watch (HRW).
WASHINGTON,18. svibnja(Hina) - Američki istražitelji često su, u sklopu svoje ispitivačke strategije, nastojali povrijediti vjerska osjećanja muslimanskih zatočenika u zatvoru u Guantanamo Bayu i drugdje, objavila je u srijedu američka organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW).

HRW navodi kako je spor oko povučenih navoda tjednika Newsweek o oskvrnuću muslimanske svete knjige Kurana zasjenio činjenicu da su vjerska ponižavanja zatočenika u vojnoj bazi Guantanamo Bay na Kubi i drugdje gdje SAD drži osumnjičene za terorizam, široko rasprostranjena.

"Diljem svijeta Sjedinjene Države su ponižavale muslimanske zatvorenike vrijeđajući njihova vjerska osjećanja", rekao je Reed Brody, savjetnik HRW-a.

HRW napominje kako je američki ministar obrane 2002. odobrio popis postupaka ispitivanja zatvorenika u Guantanamo Bay koji uključuje uklanjanje vjerskih predmeta, prisilno brijanje brade i uklanjanje odjeće koji su uvredljivi za mnoge muslimane.

Ti su postupci kasnije primijenjeni u Afganistanu i Iraku, kaže HRW, organizacija sa sjedištem u New Yorku.

Tri Britanca i bivši ruski zatočenik u Guantanamu rekli su HRW-u i drugima da su se američki istražitelji s omalovažavanjem odnosili prema Kuranu. Bivši islamski svećenik u Guantanamu James Yee također je ustvrdio da je takva zloporaba Kurana zatočenika dovela do štrajka glađu. Erik Saar, bivši vojni prevoditelj u Gunatanamu, kazao je kako su stražari redovito bacali Kuran na zemlju.

Svrha tih istražnih tehnika je ponižavanje zatvorenika što je zabranjeno Ženevskim konvencijama, navodi HRW.

HRW je također razgovarao sa zatvorenicima koji su opisali prosvjede u zračnoj bazi Kandahar u Afganistanu početkom 2002. potaknute time što su stražari omalovažavali Kuran.

Američki istražitelji koristili su se u istrazi psima, koje mnogi muslimani smatraju nečistim životinjama, kaže HRW, dodajući da je uporabu pasa u Guantanamu odobrio Rumsfeld, a u zatvoru Abu Ghraib u Iraku tadašnji vojni zapovjednik general Ricardo Sanchez.

Glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan pozvao je Newsweek u utorak da pomogne u popravljanju barem dijela štete koju je ugledu SAD-a nanio članak u kojem je tjednik ustvrdio da su američki istražitelji u Gunatanamo Bay bacili Kuran u zahod kako bi naveli zatvorenike da progovore.

U neredima potaknutima člankom u Afganistanu je poginulo najmanje 15 ljudi, a prosvjedi su zabilježeni u nizu muslimanskih zemalja.

HRW, međutim, kaže da je zapravo politika Sjedinjenih Država nanijela najveću štetu ugledu zemlje i da Newsweekov članak ne bi naišao na takav odjek da nije bilo rasprostranjenog zlostavljanja muslimanskih zatvorenika u američkim zatvorima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙