FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: Komemoracija na Tuškancu na mjestu navodne grobnice

ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Na zagrebačkom Tuškancu, na mjestuna kojem se, po tvrdnjama svjedoka, nalazi masovna grobnica žrtavakoje su po završetku Drugog svjetskog rata pogubili partizani, održanaje danas komemoracija u organizaciji nevladine udruge "Istina".
ZAGREB, 25. svibnja 2005. (Hina) - Na zagrebačkom Tuškancu, na mjestu na kojem se, po tvrdnjama svjedoka, nalazi masovna grobnica žrtava koje su po završetku Drugog svjetskog rata pogubili partizani, održana je danas komemoracija u organizaciji nevladine udruge "Istina".

Po tvrdnjama hrvatskog iseljenika Miroslava Lukšića, nekadašnjeg vlasnika imanja na Tuškancu, partizani su na tom mjestu u razdoblju od svibnja do rujna 1945. te u proljeće 1946. ubili i strijeljali razoružane i zarobljene pripadnike hrvatskih vojnih formacija i hrvatske civile. Zarobljenici su tijekom tih mjeseci dovoženi kamionima na ovu lokaciju, otprilike dva puta tjedno, i tu su strijeljani te zatrpani u jame na dijelu zemljišta koje je pripadalo njegovoj obitelji, kazao je.

"Ne mogu zaboraviti stvari koje su se dogodile prije 60 godina, strica su mi ubili pred očima", rekao je danas Miroslav Lukšić, dodavši da je kao dječak promatrao likvidacije s udaljenosti od sto metara i nije vidio lica žrtava ni egzekutora.

MUP-ov Odjel za ratne zločine i terorizam počeo je provjeravati te navode lani u listopadu, nakon što je Lukšić iznio medijima da je kao 14-godišnjak bio svjedok da partizani masovno likvidiraju civile i vojnika na Tuškancu.

Predsjednik nevladine udruge "Istina", Milan Ribičić, potvrdio je danas kako je udruga prije nekoliko dana dobila od MUP-a obavijest da je završena istraga, napomenuvši kako je državno odvjetništvo dužno o tome obavijestiti javnost ali da se to još nije dogodilo.

Ribičić je ocijenio da "nadležne ustanove 'odugovlače' s istragom", te dodao kako se "ne zna točan broj stradalih ali bi se po grubim procjenama svjedoka moglo raditi o 500 do 1.000 žrtava".

Predstavnici udruge "Istina" te tridesetak građana okupljenih na komemoraciji na Tuškancu, zatražili su da se konačno utvrdi istina o tom slučaju i da se obilježi mjesto masovne grobnice poratnih žrtava partizana.

Predsjednik društva Hrvatski domobran Vladimir Fuček rekao je, pozivajući se na podatke koje je Milan Marušić iznio u knjizi o žrtvama komunizma, kako je grobište na Tuškancu jedno od 180 neistraženih masovnih grobnica na području Zagreba i okolice.

"Ne smijemo to zaboraviti ali se moramo izboriti da tu bude spomen, i da oni koji dolaze iza nas to znaju", napomenuo je Fuček.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙