FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SABAH: pojedinci, pa i neke udruge i institucije zloupotrijebile su komemoracije žrtvama Bleiburga i Križnog puta

ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Savez antifašističkih boraca iantifašista Republike Hrvatske izrazio je danas žaljenje što supojedinci pa i neke udruge i institucije zloupotrijebile komemoraciježrtvama Bleiburga i Križnog puta.
ZAGREB, 17. svibnja 2005. (Hina) - Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske izrazio je danas žaljenje što su pojedinci pa i neke udruge i institucije zloupotrijebile komemoracije žrtvama Bleiburga i Križnog puta.

"Sa žaljenjem konstatiramo da su pojedinci, pa i neke udruge i institucije, zloupotrijebile komemoracije žrtvama Bleiburga i Križnog puta za obezvrjeđivanje antifašizma, za izvrtanje utvrđenih povijesnih činjenica i za sijanje i raspirivanje nove mržnje", navodi u priopćenju SABH i izražava svoj prosvjed "protiv takvog komemoriranja, jer to nije odavanje pijeteta već politikantsko manipuliranje žrtvama".

Na upit Hine da konkretiziraju na koje pojedince, udruge i institucije se to odnosi, predsjednik Saveza Krešimir Piškulić nije odgovorio. U telefonskom razgovoru preko tajnice je poručio da "javnost zna o kome se radi, a bude li potrebno, da će imenovati na koga se to odnosi".

Savez u priopćenju navodi kako zna "da je poslije 1945. velika pogreška hrvatskih i jugoslavenskih vlasti bila nepotrebna šutnja o događajima na Bleiburgu i Križnom putu. Osjećamo svojom dužnošću da za naših života doprinesemo ispravljanju te pogreške, kao što smo učinili na utvrđivanju istine o žrtvama Jasenovca. Samo punom istinom, mogu se prebroditi traume koje su nam u nasljedstvo sve do naših dana ostavili Jasenovac i Bleiburg", ističe Savez u priopćenju i podsjeća da je prije više godina zatražio od HAZU istraživanje o Bleiburgu te da taj zahtjev ponavljaju..

Izražavaju pijetet nedužnim žrtvama poslijeratne tragedije vezane uz događaje na Bleiburgu i Križnom putu. Drže da ni jedna žrtva ne smije biti zaboravljena i da te tragedije trebaju biti vječna opomena kako se takva ljudska stradanja više ne bi ponovila.

Priopćenjem su zahvalili predsjedniku Stjepanu Mesiću i svim institucijama koje su u povodu 60. obljetnice odale priznanje borbi protiv nacifašističkih sila za vrijeme Drugog svjetskog rata, pozdravili saborsku Deklaracije o antifašizmu. Visoko cijenimo i riječi premijera Ive Sanadera na komemoraciji u Jasenovcu u travnju ove godine kojima je izrazio duboko poštovanje i počast žrtvama genocidnih ubijanja i političkog terora u ustaškim logorima smrti tzv. NDH.

Savez smatra neprihvatljivim povezivanje Domovinskog rata s okupatorskom tvorevinom NDH, stoji u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙