FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zajednica udruga roditelja poginulih branitelja nezadovoljna odnosom države i medija

ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - Zajednica udruga roditelja poginulihbranitelja Domovinskog rata održala je danas Osmi redoviti sabor nakojemu su članovi Zajednice iskazali nezadovoljstvo odnosom države,društva i medija prema braniteljima.
ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - Zajednica udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata održala je danas Osmi redoviti sabor na kojemu su članovi Zajednice iskazali nezadovoljstvo odnosom države, društva i medija prema braniteljima.

Govoreći na saboru pred 129 zastupnika, koji predstavljaju 48 udruga na gradskim i županijskim razinama, predsjednik zajednice Mario Marot naglasio je da udruga puno radi na psihološkoj pomoći članovima te da je to rezultiralo psihičkom stabilnošću roditelja poginulih branitelja, čija je stopa suicida zanemarivo mala.

Pohvalio je rad Republičke koordinacije 14 udruga iz Domovinskog rata, čija je Zajednica član, ističući da je rad Koordinacije izuzetno bitan u općoj inflaciji braniteljskih udruga.

Marot je osudio haaške optužnice protiv hrvatskih generala na temelju "zapovjedne odgovornosti", ocijenivši ih "monstruoznim i neprihvatljivim". Postavio je pitanje tko je odgovoran za pljačku i protjerivanje brojnog nesrpskog stanovništva iz bivših UNPA zona u Hrvatskoj, dodavši da je međunarodna zajednica imala mogućnost da to spriječi, a nije to učinila.

Zauzeo se da se u Saboru izglasa poseban zakon o zaštiti digniteta Domovinskog rata jer postojeća saborska Deklaracija o Domovinskom ratu nikoga ne obvezuje i često se krši od strane dužnosnika.

Na Osmom saboru Zajednice udruga roditelja branitelja iznesene su inicijative da se proglasi spomendan na žrtve Domovinskog rata te da se potiče izgradnja spomen-obilježja Domovinskog rata po gradovima i županijama kao i spomen-sobe posvećene poginulim braniteljima.

Roditelji su više puta istaknuli da Domovinski rat, kao i ratne stradalnike, mediji, naročito HRT, zanemaruju dok se Srbima povratnicima iz progonstva kao i njihovim vođama koji su sudjelovali u pobuni protiv Hrvatske posvećuje velika medijska pozornost.

Sabor Zajednice udruga roditelja poginulih branitelja iz Domovinskog rata pozdravila je i potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor koja je posebice istaknula da je ponosna na činjenicu da je nedavnim zakonskim promjenama ukinuta odredba kojom se njihove mirovine oporezuju.

Poručila im je da njihova žrtva i žrtva njihove djece nikada neće biti zaboravljeni te da bez tih žrtava ne bi bilo ni samostalne i europske Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙