FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pregovori s Iranom prekinuti bez dogovora, nastavak krajem srpnja

ŽENEVA, 25. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Pregovori između Irana iEuropske unije o kontroverznom iranskom nuklearnom programu, vođeni uŽenevi, okonačni su u srijedu bez ikakvih pomaka.
ŽENEVA, 25. svibnja 2005. (Hina/dpa) - Pregovori između Irana i Europske unije o kontroverznom iranskom nuklearnom programu, vođeni u Ženevi, okonačni su u srijedu bez ikakvih pomaka.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder rekao je novinarima da će se pregovori nastaviti krajem srpnja te da će EU tada iznijeti nove prijedloge, no ne očekuju se velike promjene.

To znači da će se pregovori voditi s novom iranskom vladom nakon predsjedničkih izbora 17. lipnja, na kojima bi, prema svim očekivanjima, trebao pobijediti bivši umjereni predsjednik Akbar Hašemi Rafsandžani.

Ministri vanjskih poslova Velike Britanije, Francuske i Njemačke pokušavali su uvjeriti glavnog iranskog pregovarača Hasana Rohanija da Iran zauvijek prekine program obogaćivanja urana. Na pregovorima je sudjelovao i visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

EU Iranu zauzvrat nudi paket poticaja u obliku gospodarske, političke i atomske suradnje.

Rohani je na pregovore u Ženevu stigao s ultimatumom: ili će Iranu biti priznato pravo da nastavi s dijelovima programa obogaćivanja urana ili će napustiti pregovore i jednostrano započeti proces obogaćivanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙