FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zeleni traže uništenje nuklearnog oružja u Njemačkoj

BERLIN, 2. svibnja 2005. (Hina) - Stranka vladajuće njemačke koalicije,stranka Zelenih, traži uništenje američkog nuklearnog naoružanja uNjemačkoj, piše u ponedjeljak dnevnik "Berliner Zeitung".
BERLIN, 2. svibnja 2005. (Hina) - Stranka vladajuće njemačke koalicije, stranka Zelenih, traži uništenje američkog nuklearnog naoružanja u Njemačkoj, piše u ponedjeljak dnevnik "Berliner Zeitung".

"Nuklearno oružje pohranjeno u Njemačkoj je relikt hladnog rata za koji više nema potrebe", objasnila je predsjednica Zelenih, Claudia Roth, u razgovoru za "Berliner Zeitung". Ona je pozvala nuklearne sile da se pridržavaju sporazuma o nuklearnom razoružanju.

I predsjednik Liberala (FDP) Guido Westerwelle se zauzima za Njemačku bez nuklearnog oružja. On je od njemačkog ministara vanjskih poslova Joschke Fischera (Zeleni) zatražio da na konferenciji Ujedinjenih naroda o nuklearnom naoružanju Sjedinjenim Američkim Državama predloži povlačenje preostalih nuklearnih bojnih glava iz Njemačke.

Vanjskopolitički glasnogovornik vladajuće Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD), Gert Weisskirchen, smatra da bi SAD povlačenjem nuklearnog oružja iz Njemačke "odaslali pozitivan signal u smjeru Moskve" te da bi taj potez ponovno pokrenuo proces nuklearnog razoružanja.

Aktivisti organizacije za zaštitu okoliša "Greenpeace" prosvjedovali su u ponedjeljak ispred zgrade ministarstva vanjskih poslova u Berlinu tražeći od ministra Joschke Fischera da se na skorašnjoj UN konferenciji zauzme za "Njemačku bez nuklearnog oružja".

Prema nekim procjenama, SAD u Njemačkoj još drže oko 150 nuklearnih bojnih glava, uglavnom u uporištima američke vojske u Rammsteinu i Buechelu u središnjoj Njemačkoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙