FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarska uhitila bivšeg ruskog ministra na zahtjev SAD-a

ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Švicarska policija uhitila je bivšegruskog ministra za atomsku energiju Jevgenija Adamova na zahtjev SAD-akoji traži njegovo izručenje, priopćilo je u srijedu švicarskoministarstvo pravosuđa, a prenijele su svjetske agencije.
ZAGREB, 4. svibnja 2005. (Hina) - Švicarska policija uhitila je bivšeg ruskog ministra za atomsku energiju Jevgenija Adamova na zahtjev SAD-a koji traži njegovo izručenje, priopćilo je u srijedu švicarsko ministarstvo pravosuđa, a prenijele su svjetske agencije.

Adamov je bio ministar u vrijeme Borisa Jeljcina, ali ga je smijenio Vladimir Putin, koji je došao na dužnost predsjednika 2000. s obećanjem da će iskorijeniti korupciju, nakon istrage veza Adamova s ruskim poslovnim svijetom.

Glasnogovornik ministarstva pravosuđa Folco Galli izjavio je da je Adamov, kojega traže SAD zbog navodne umiješanosti u prijevaru vrijednu do 10 milijuna dolara, uhićen u ponedjeljak u švicarskom glavnom gradu Bernu, javio je Reuters.

Adamov bi trebao izaći u srijedu pred sud kako bi rekao pristaje li na izručenje, kazao je Galli. Ruska agencija Itar-Tass javila je da se Adamov nalazi u Švicarskoj zbog sudskog postupka koji je povezan s financijskim aktivnostima njegove kćeri.

Američki tužitelji povezuju Adamova (65) s krađom financijskih sredstava koje je Washington poslao u svrhu pojačanja sigurnosti na desecima nuklearnih postrojenja širom Rusije.

Prije nego što je postao ministar, Adamov je bio na čelu takozvanog NIKIET-a, moskovskog instituta za nuklearna istraživanja, koji je bio u središtu različitih atomskih projekata u vrijeme bivšeg Sovjetskog Saveza.

Glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Jakovenko rekao je u srijedu za Interfax da ministarstvo radi na tome da Adamov dobije pomoć konzulata.

Ruski diplomati su "uspostavili kontakt s odvjetnikom Adamova, koji se sastao sa zatvorenikom", kazao je Jakovenko.

Adamovu su "postavljeni prigovori u svezi s nizom ugovora provedenih na komercijalnoj osnovi između NIKIET-a i organizacija u SAD-u početkom devedesetih godina na području nuklarne sigurnosti", priopćio je Rosatom, ruska agencija za atomsku energiju, a prenosi RIA Novosti.

"Prigovori nisu povezani s aktivnostima J.O. Adamova tijekom njegova obnašanja dužnosti ministra", navodi se u priopćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙