FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Adamov strahuje od izručenja SAD-u, Moskva od otkrića nuklearnih tajni

ŽENEVA/MOSKVA, 5. svibnja 2005. (Hina) - Bivši ruski ministar zanuklearnu energiju Jevgenij Adamov, uhićen u Švicarskoj zbog pranjanovca, protivi se izručenju Sjedinjenim Državama što bi tu procedurumoglo oduljiti za nekoliko mjeseci, objavilo je u četvrtak Saveznodržavno odvjetništvo.
ŽENEVA/MOSKVA, 5. svibnja 2005. (Hina) - Bivši ruski ministar za nuklearnu energiju Jevgenij Adamov, uhićen u Švicarskoj zbog pranja novca, protivi se izručenju Sjedinjenim Državama što bi tu proceduru moglo oduljiti za nekoliko mjeseci, objavilo je u četvrtak Savezno državno odvjetništvo.

Bivši ministar Adamov, uhićen u ponedjeljak u Bernu u Švicarskoj, osumnjičen je za utaju sredstava iz pomoći koju je američka vlada isplatila Moskvi za poboljšanje sigurnosti ruskih nuklearnih postrojenja.

Adamov se usprotivio pojednostavljenom postupku izručenja no "on još može promijeniti svoju odluku", rekao je glasnogovornik švicarskog Saveznog državnog odvjetništva Folco Galli, a prenijela francuska agencija AFP.

S obzirom da je od 1999. do 2001. bio ruski ministar za nuklearnu energiju te navodno zna pojedinosti o ruskoj proizvodnji nuklearnog oružja kao i položaju ruskih nuklearnih postrojenja, od Adamovljeva izručenja Amerikancima kojima bi mogao otkriti osjetljive državne tajne, strahuje i Rusija, piše u četvrtak moskovski dnevnik Wedomosti, prenosi njemačka agencija dpa.

Prema američkom listu New York Times, državno odvjetništvo u Pittsburghu optužilo je Adamova da je devet milijuna dolara doznačenih iz američkog ministarstva energije za navedenu svrhu nestalo, a zatim je tajnim kanalima prebačeno na račune u Pennsylvania i Delawareu.

Wedomosti pak tvrde da Adamov zna i sve pojedinosti nuklearnih poslova Rusije s Indijom, Kinom te Iranom.

Međutim, zapovjednik ruskih raketnih jedinica, general-pukovnik Nikolaj Solovcov izjavio je da Adamov nije upućen u tajne ruskog nuklearnog naoružanja.

"U pogledu tajni raketnih jedinica, Adamov ne predstavlja nikakvu vrijednost", rekao je general Solovcov.

Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi objavilo je da ruski diplomati u Bernu namjeravaju u petak posjetiti Adamova, inače suvlasnika konzultanske tvrtke iz Pittsburgha koji je, prema medijima, u Švicarsku putovao kako bi pregovarao s vlastima jer su računi njegove kćeri, studentice u Bernu, blokirani.

Ruski predsjednik Vladimir Putin otpustio je Adamova 2001. godine, nakon što ga je parlamentarno povjerenstvo optužilo za primanje mita. Tijekom mandata na čelu resora za atomsku energiju, Adamov je u Rusiji progurao i sporan zakon o uvozu nuklearnog otpada u Rusiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙