FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatska hvali ugovor o neširenju nuklearnog oružja

WASHINGTON/NEW YORK,4. svibnja(Hina) - Hrvatska je u srijedu istaknulaulogu Ugovora o neširenju nuklearnog oružja kao glavnog sredstva uotklanjanju prijetnje širenja tog oružja.
WASHINGTON/NEW YORK,4. svibnja(Hina) - Hrvatska je u srijedu istaknula ulogu Ugovora o neširenju nuklearnog oružja kao glavnog sredstva u otklanjanju prijetnje širenja tog oružja.

U Ujedinjenim narodima u New Yorku održava se Pregledna konferencija stranaka Ugovora o neširenju nuklearnog oružja na kojoj sudjeluje i izaslanstvo Hrvatske.

"Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT) potvrdio je svoju ulogu najvažnijeg međunarodnog instrumenta sprječavanja prijetnje širenja nuklearnog oružja istodobno promičući miroljubivu uporabu nuklearne energije", rekao je u srijedu na općoj raspravi Tomislav Vidošević, pomoćnik ministrice vanjskih poslova i europskih integracija, koji predvodi hrvatsko izaslanstvo.

On je kazao kako je Ugovor od svog stupanja na snagu pomogao jačanju regionalne i globalne sigurnosti.

Ciljevi NPT-ja su sprječavanje širenja nuklearnog naoružanja, promicanje suradnje za miroljubivu uporabu nuklearne energije i postizanje nuklearnog razoružanja.

Pregledne konferencije održavaju se svakih pet godina kako bi razmotrile provedbu odredbi Ugovora.

Vidošević je istaknuo da Hrvatska podržava sva tri temeljna stupa NPT-ja, nuklearno razoružanje, čiji je konačni cilj uklanjanje nuklearnog oružja, njegovo neširenje i miroljubivu uporabu nuklearne energije.

Napominjući kako se Hrvatska oslanja na miroljubivo korištenje nuklearne energije i namjerava to i u budućnosti Vidošević je pozvao države s nuklearnim mogućnostima da surađuju sa zemljama kojima je potrebna pomoć u tom pogledu.

Izrazivši zabrinutost Hrvatske činjenicom da još ima zemalja koje nisu stranke NPT Vidošević ih je pozvao da pristupe Ugovoru.

On je kazao kako Hrvatska žali što je Sjeverna Koreja istupila iz Ugovora te da podržava razvijanje odgovarajućeg mehanizma za rješavanje takvih situacija.

Hrvatska će iskoristiti ovu prigodu da predstavi nacionalno izvješće o mjerama koje je poduzela za provedbu Ugovora.

Vidošević je istaknuo da je Hrvatska nastojeći ojačati svoje zakonodavstvo i postupke glede neširenja nuklearnog oružja i nuklearne sigurnosti usvojila zakon o uvozu i izvozu naoružanja, vojne opreme i materijala s dvostrukom civilnom i vojnom uporabom.

Hrvatski zakoni i propisi o nuklearnoj sigurnosti i zaštiti su u skladu s zakonodavstvom Europske unije, istaknuo je on i rekao da je hrvatski Nacionalni institut za nuklearnu sigurnost počeo s radom u siječnju 2005.

Vidošević je također kazao da Hrvatska snažno podržava Program za tehničku suradnju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), bitan za prenošenje nuklearnih znanja, te da smatra Sporazum o obuhvatnim jamstvima zajedno s Dodatnim protokolom dostatnim standardom za verifikaciju prema NPT-ju.

On je kazao da je Hrvatska javno podržala aktivnosti Sigurnosne inicijative za neširenje naoružanja i načela za sprječavanje širenja oružja masovnog uništavanja te da očekuje da će se u bliskoj budućnosti priključiti Inicijativi.

Vidošević je rekao i da Hrvatska drži Obuhvatni sporazum o zabrani nuklearnih pokusa (CTBT) iznimno važnim te da poziva sve države sposobne za testiranje nuklearnog oružja da ustraju u moratoriju nuklearnih eksplozija bilo koje vrsti.

Hrvatska također poziva, rekao je Vidošević sve stranke NPT-ja da odmah započnu pregovore o sporazumu koji bi zabranio proizvodnju fisionog materijala za nuklearno oružje i druga nuklearna sredstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙