FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radionica o poticanju stranih ulaganja u Hrvatsku

BJELOVAR, 28. travnja 2005. (Hina) - U Bjelovaru je održana radionica opoticanju stranih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo kojoj je ciljpripremiti hrvatske poduzetničke, slobodne i industrijske zone zadolazak stranih ulagača.
BJELOVAR, 28. travnja 2005. (Hina) - U Bjelovaru je održana radionica o poticanju stranih ulaganja u hrvatsko gospodarstvo kojoj je cilj pripremiti hrvatske poduzetničke, slobodne i industrijske zone za dolazak stranih ulagača.

To je pripremna radionica kojoj je cilj ove jeseni okupiti sve koji su zainteresirani za ulaganja u Hrvatsku. Skup su u cilju promicanja dugoročnog razvitka gospodarstva organizirali Grad Bjelovar, USAID i Hrvatska banka za obnovu i razvitak uz potporu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva.

Predsjednik Uprave HBOR-a Anton Kovačev rekao je da će ta institucija financijski pomoći izgradnju komunalne infrastrukture u zonama, a nastavit će i s povoljnim uvjetima kreditiranja kako bi se podržala strana ulaganja posebice nove, greenfield investicije kojima je cilj proizvodnja za izvoz.

Uz nove tehnologije i znanja, koja višestruko utječu na razvoj malog i srednjeg poduzetništva, bjelovarska gradonačelnica Đurđa Adlešić rekla je da Bjelovar uređuje svoju Slobodnu zonu te je u tijeku edukacija radnika iz drvne i metalske industrije u sklopu projekta talijanske vlade.

O važnosti izravnih stranih ulaganja govorili su direktor USAID-ovog projekta regionalnog razvoja "Poduzetna Hrvatska" Zrinski Pelaić, zamjenik direktora Odjela za gospodarski razvoj USAID-a Frederick Claps te državna tajnica ministarstva gospodarstva Tajana Kesić - Šapić.

Da bi se privukli strani ulagači, istaknuto je, nužno je skratiti administrativnu proceduru i sve što je potrebno u postupku za početak poslovanja, a nužna su stalna ulaganja u obrazovanje i stručno usavršavanje poduzetnika.

Ukupna inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku od 1993. do 2004. iznose 10,7 milijardi dolara, a najviše su usmjerena u privatizaciju državnih tvrtki, a manji dio, oko 18 posto, u tzv. greenfield investicije.

Oko 60 posto do ukupnih stranih ulaganja u Hrvatskoj otpada na Austriju, Njemačku i SAD.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙