FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prekinut 5-dnevni rast cijena europskih dionica

LONDON/FRANKFURT, 6. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Petodnevni rastcijena dionica na europskim burzama u petak je prekinut pod utjecajemslabljenja dionica automobilske industrije nakon što je Standard &Poor's snizio kreditni rejting General Motorsu i Fordu.
LONDON/FRANKFURT, 6. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Petodnevni rast cijena dionica na europskim burzama u petak je prekinut pod utjecajem slabljenja dionica automobilske industrije nakon što je Standard & Poor's snizio kreditni rejting General Motorsu i Fordu.

Frankfurtski DAX indeks oslabio je 0,5 posto, na 4.277 bodova. Londonski Ftse do podneva se nije mijenjao, ostavši na 4.902 boda.

Dionice automobilskih proizvođača našle su se pod pritiskom vijesti o snižavanju kreditnih rejtinga za divove američke automobilske industrije GM i Ford. Agencija za određivanje kreditnih rejtinga Standard & Poor's kao razloge snižavanja rejtinga iznijela je oštru globalnu konkurenciju i posustalu prodaju najprofitabilnijih vozila GM-a i Forda.

"Pritisci na automobilsku industriju stižu iz svih smjerova, sa strane potrošnje, potražnje i cijena čelika. Dionice su bilježile lošiju izvedbu, a mislim da nije pravo vrijeme za njihovu kupovinu", kazao je Matthias Grimm iz Cominvesta.

No bilo je i dobitnika, među kojima se isticao Unilever, čije su dionice ojačale 2,7 posto nakon što je taj britansko-nizozemski div u proizvodnji roba široke potrošnje nadmašio očekivanja tržišta izvijestivši o 25-postotnom skoku dobiti u prvom ovogodišnjem tromjesečju. To signalizira preokret u kompaniji koja je lani šokirala tržišta upozorenjem o dobiti.

Indeks Tokijske burze Nikkei, nakon trodnevnog praznika u Japanu, zabilježio je oštar skok vrijednosti od 1,7 posto, zaključivši tjedan na 11.192 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙