FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

17,8 posto stanovnika BiH je siromašno

SARAJEVO,25. svibnja(Hina) - Istraživanje što ga je za potrebe Vijećaministara Bosne i Hercegovine proveo Ured za međunarodni razvoj VelikeBritanije (DfID) pokazalo je da se razina siromaštva u BiH postupnosmanjuje, no istodobno je potvrdilo kako 17,8 stanovnika te zemlje idalje potpada pod kategoriju siromašnih.
SARAJEVO,25. svibnja(Hina) - Istraživanje što ga je za potrebe Vijeća ministara Bosne i Hercegovine proveo Ured za međunarodni razvoj Velike Britanije (DfID) pokazalo je da se razina siromaštva u BiH postupno smanjuje, no istodobno je potvrdilo kako 17,8 stanovnika te zemlje i dalje potpada pod kategoriju siromašnih.

Istraživanje, čiji su rezultati u srijedu predstavljeni novinarima u Sarajevu, odnosi se na 2004. godinu i pokazuje kako se siromašnima može smatrati 21 posto stanovnika Republike Srpske i 15 posto stanovnika Federacije BiH.

Kriterij za određivanje granice siromaštva u BiH bila su godišnja primanja po osobi koja ne prelaze svotu od 2223 konvertibilne marke (1137 eura), dok su kao granica ekstremnog siromaštva postavljena godišnja primanja niža od 772 KM po osobi (394 eura).

Prema ovim kriterijima, u BiH nema onih koji bi potpadali pod odrednicu ekstremno siromašnih.

Na temelju procjene da u BiH trenutačno živi 3,8 milijuna stanovnika, istraživanjem se došlo do podatka da je njih 681.455 siromašno.

U toj kategoriji po brojnosti prednjače obitelji s troje i više djece, izbjeglice i prognanici, obitelji u kojima najstariji član nema više od 25 godina, nezaposleni i obitelji s niskim stupnjem obrazovanja.

Čak dvije trećine obitelji s troje i više djece u BiH smatra se siromašnima i one čine deset posto od ukupnog broja siromašnih.

U usporedbi sa stanjem u prethodnom razdoblju, rezultati istraživanja ukazuju kako je tijekom 2004. godine ipak razmjerno pala razina siromaštva.

U odnosu na 2001. godinu, u Republici Srpskoj je sada četiri posto manje siromašnih a u Federaciji BiH jedan posto.

Zaključak istraživanja je kako ipak najviše zabrinjava činjenica da je veliki broj djece u BiH siromašan i da to može imati dalekosežne posljedice jer se na taj način siromaštvo prenosi na novi naraštaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙