FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iustitia et Pax: Sumorna slika BiH

SARAJEVO,17. svibnja 2005.(Hina) - Godišnje izvješće povjerenstvaIustitia et Pax Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za 2004.godinu sadrži uznemirujuća upozorenja o rastu siromaštva i trajnognepovjerenja među različitim skupinama stanovništva te zemlje kao i osve opasnijoj korupciji, prenosi u utorak Katolička tiskovna agencijaBKBiH (KTA).
SARAJEVO,17. svibnja 2005.(Hina) - Godišnje izvješće povjerenstva Iustitia et Pax Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za 2004. godinu sadrži uznemirujuća upozorenja o rastu siromaštva i trajnog nepovjerenja među različitim skupinama stanovništva te zemlje kao i o sve opasnijoj korupciji, prenosi u utorak Katolička tiskovna agencija BKBiH (KTA).

U izvješću što ga je napisao biskup Reinhardt Marx, predsjedatelj njemačkog povjerenstva Iustitia et Pax, ističe se da je i deset godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, mir u BiH još uvijek daleko.

Bez obzira na sve uspjehe, BiH i dalje pruža uznemirujuću sliku a mnoge od sadašnjih poteškoća u toj zemlji povezane su s problematičnim odredbama Daytonskog sporazuma.

"Postavlja se pitanje nije li već krajnje vrijeme da se ovaj sporazum, zasluge kojega su nedvojbene, podvrgne kritičkoj reviziji i poduzmu potrebni koraci za daljnji razvoj BiH", jedan je od zaključaka izvješća.

Država BiH opisana je kao "nefunkcionalna i neracionalna" te "režirana i nametnuta".

Također se konstatira da povratak izbjeglica zapravo nije uspio a to je posebice vidljivo na primjeru Hrvata-katolika jer je od njih 850 tisuća koliko ih je u BiH živjelo prije rata, tu zemlju trajno napustilo čak 45,3 posto.

Upozorava se na sveopću nesigurnost u zemlji te porast kriminala i "katastrofalno lošu socijalnu sliku bh. društva".

Iustitia et Pax drži da u BiH nisu u dovoljnoj mjeri zaštićena građanska ni nacionalna prava, te kritizira postupanje međunarodne zajednice odnosno izmjenu ustavnog ustroja "nedemokratskim metodama".

Izvješće poziva da se do pravednoga rješenja za BiH dođe stvaranjem klime međusobnog povjerenja i razvijanjem kulture dijaloga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙