FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 13. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijetado 15,30 sati
ZAGREB, 13. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati

BEOGRAD - U organizaciji izbjegličkih udruga i Zajednice Srba iz Hrvatske i BiH više od tri tisuće izbjeglih Srba koji imaju hrvatske osobne isprave otputovat će u Hrvatsku kako bi glasovali na lokalnim izborima 15. svibnja, pišu beogradske Večernje novosti. Zanimanje izbjeglica za organiziran odlazak u Hrvatsku pokazuje njihovu veliku želju za povratak i za povrat oduzetih prava i imovine, izjavio je listu Branislav Švonja, predsjednik Zajednice Srba iz Hrvatske i BiH i odbora koji organizira odlazak izbjeglica na izbore u Hrvatsku. Besplatni autobusi organizirani su za Knin, Benkovac, Skradin, Gračac, Obrovac, Korenicu, Udbinu, Donji Lapac, Vrhovine, Krnjak, Gvozd, Glinu, Vojnić, Dvor na Uni, Kostajnicu i još desetak mjesta na Kordunu, Banovini te Slavoniji i Baranji, navodi list.

SARAJEVO - Dva člana Izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine sudjelovat će kao promatrači na mjesnim izborima u Hrvatskoj, zakazanim za 15. svibnja, priopćilo je u petak Izborno povjerenstvo BiH. Kako se navodi, na poziv Državnog izbornog povjerenstva Hrvatske, kao promatrači su određeni Lidija Korać i Suad Arautović. Ovo je prvi put da članovi Izbornog povjerenstva BiH promatraju provedbu izbora u nekoj stranoj zemlji.

SUBOTICA - Krovna tijela Hrvata u Srbiji pozvala su pripadnike te zajednice da svoju djecu upišu u razrede u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku. U oglasu objavljenom u petak u četiri vojvođanska glasila Hrvatsko nacionalno vijeće (HNV) i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozivaju roditelje da iskoriste pravo nacionalnih manjina da djecu školuju na materinjem jeziku. "Upisom u hrvatski odjel dijete ima učiteljicu koja se stručno usavršava u Hrvatskoj, odlazi na izlet u Hrvatsku, spoznaje svoj nacionalni identitet, uči materinji i srpski jezik", navodi se među ostalim u oglasu.

PRIŠTINA - Predsjednik Kosova Ibrahim Rugova i predsjednik Srbije Boris Tadić mogli bi se idućeg tjedna sastati u Švicarskoj gdje se u organizaciji američkog Projekta za etničke odnose održava skup o temi "Albanci i susjedi", objavili su izvori bliski UNMIK-u. Srbijanski predsjednik Tadić prošlog je mjeseca preko političkih direktora ministarstava vanjskih poslova zemalja Kontaktne skupine pozvao predsjednika Kosova Rugovu na susret u Beogradu ili Prištini. Predsjednik Rugova prvo je odbio taj poziv a potom pod pritiskom međunarodnih čimbenika izjavio da je susret moguć na nekom međunarodnom skupu, u nazočnosti međunarodnih predstavnika.

KABUL - Najmanje sedmero ljudi je ubijeno i 21 je ranjen u petak u pokrajini Badahašan, na sjeveroistoku Afganistana, tijekom prosvjeda protiv obezvređivanja Kurana, što navodno čine američki vojnici u bazi u Guantanamo Bayju, rekao je zamjenik guvernera pokrajine, prenosi AFP. "Sedam osoba je ubijeno, a 21 ranjeno je tijekom prosvjeda na kojem je sudjelovalo više od tisuću osoba u Faizabadu, glavnom gradu Badahašana, rekao je zamjenik guvernera Shams-Ul Rahman. U protuameričkim prosvjedima koji traju od utorka u Afganistanu, nakon objave informacija da su američki vojnici iz Guantanama obezvređivali Kuran, poginulo je 10 osoba i 92 su ranjene. Slični prosvjedi održani su u petak u Pakistanu i na palestinskim područjima.

ŽENEVA - Posebno izborno vijeće Svjetske trgovinske organizacije (WTO) imenovalo je bivšeg povjerenika Europske unije za trgovinu Pascala Lamyja kao najboljeg kandidata za čelnika WTO-a, objavio je u petak neimenovani viši trgovinski izaslanik pri toj organizaciji. Njegov protivnik, urugvajski trgovinski izaslanik Carlos Perez del Castillo, tražit će od svoje vlade da povuče njegovu kandidaturu, dodao je. 148 članica WTO-a teško će ignorirati preporuku izbornog vijeća s obzirom na dogovorena pravila o sukcesiji. Vijeće na čelu s kenijskom veleposlanicom Aminom Mohamed odlučilo je nakon konzultacija sa članicama da Lamy ima bolje izglede da pridobije "konsenzusnu" potporu nego Urugvajac del Castillo.

RIM - Papa Benedikt XVI. odredio je da odmah počne postupak beatifikacije njegova prethodnika Ivana Pavla II. Papa je to osobno najavio čitajući na latinskome jeziku priopćenje koje je pripremio kardinal Jose Saraiva Martins, pročelnik Kongregacije za pitanje svetaca. Papa Benedikt XVI. sastao se u petak u rimskoj katedrali, bazilici sv. Ivana Lateranskog, s rimskim svećenstvom. Papa je odredio da odmah počne kauza za beatifikaciju pape Wojtyle, što znači da se neće čekati pet godina od njegove smrti, kako predviđa crkveni kodeks. Vatikan je već bio najavio da će postupak beatifikacije Ivana Pavla II. početi prije 18. svibnja, kad je Papa trebao obilježiti svoj 85. rođendan.

ZAGREB - Nova češka vlada lijevog centra u petak je dobila povjerenje u parlamentu, čime je okončana višemjesečna kriza vlasti, ali i uspostavljena krhka koalicija koja će teško ostvariti nešto više prije izbora iduće godine. Trostranačka koalicija ima 101 zastupnika u parlamentu u kojem je ukupno 200 zastupnika i svi su dali podršku novoj vladi. Novi premijer Jiri Paroubek obećao je sljedeće godine spustiti proračunski manjak na manje od četiri posto BDP-a i smanjiti porez na prihod za male i srednje poduzetnike. Također se izjasnio protiv općeg smanjenja potrošnje, ali i obećao da će zemlju održati na pravcu usvajanja eura do 2010., što pretpostavlja ostvarenje proračunskog manjka.

BELFAST - Sestre katolika Roberta McCartneyja, ubijenoga krajem siječnja u Belfastu, optužile su pripadnike IRA-e za prijetnje podmetanjem požara u njihovoj kući ako ne prekinu kampanju oko dovođenja ubojica njihova brata pred lice pravde. "Već tri i pol mjeseca tražimo od republikanskog pokreta da prestane štititi kriminalce koji su ubili Roberta i nakon naše kampanje prijete nam spaljivanjem kuća", kazala je Catherine McCartney. Sjevernoirska policija nikoga nije optužila za taj slučaj.

SARAJEVO - Hrvatska je s udjelom nešto većim od 22 posto u ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine sa svijetom i tijekom prva četiri mjeseca ove godine zadržala poziciju najvažnijeg trgovinskog partnera te zemlje. Prema podacima koje je novinarima u petak u Sarajevu predstavio potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTK) Petar Milanović, BiH je od siječnja do kraja travnja iz Hrvatske uvezla robe u vrijednosti nešto većoj od 648 milijuna konvertibilnih maraka (oko 331 milijun eura), dok je izvoz u Hrvatsku dosegnuo iznos od gotovo 238 milijuna KM (121 milijun eura).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙