FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dubrovnik: Konferencija nacionalnih etičkih odbora

DUBROVNIK, 25. travnja 2005. (Hina) - U Dubrovniku je u ponedjeljak uorganizaciji hrvatske Vlade počela dvodnevna 8. europska konferencijanacionalnih etičkih odbora (COMETH), nakon koje će se sastati Upravniodbor za bioetiku Europskog vijeća (CDBI).
DUBROVNIK, 25. travnja 2005. (Hina) - U Dubrovniku je u ponedjeljak u organizaciji hrvatske Vlade počela dvodnevna 8. europska konferencija nacionalnih etičkih odbora (COMETH), nakon koje će se sastati Upravni odbor za bioetiku Europskog vijeća (CDBI).

U radu skupa uz ostale sudjeluje i direktor Odjela za bioetiku Europskog vijeća Carlos de Sola, direktor pravnih poslova Europskog vijeća Roberto Lamponi te predstavnici nacionalnih etičkih odbora .

Skup je otvorio ministar zdravstva i socijalne skrbi Neven Ljubičić, podsjetivši kako Hrvatska od osnivanja sudjeluje u radu etičkih odbora, a prvi put i organizira sastanak vodećih ljudi nacionalnih povjerenstava zemalja članica Europskog vijeća, što potvrđuje ugled hrvatskoga Bioetičkog odbora za medicinu.

"U usklađivanju zakonodavstva s EU-om Hrvatska se mora voditi za utvrđenim konvencijama i preporukama, a dubrovački je sastanak ishodište za zakonske akte koji će se donijeti ove i idućih godina, naglasio je Ljubičić. Dodao je kako se od nacionalnih etičkih odbora i Upravnog odbora za bioetiku očekuju zaključci koji bi pomogli Hrvatskoj odgovoriti na etička pitanja o umjetnoj oplodnji.

Podsjetio je kako je nacrt zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, predstavljen u rujnu prošle godine, povučen iz procedure s objašnjenjem kako se mora uskladiti sa zakonodavstvom EU-a.

"Hrvatska je već donijela Zakon o zaštiti prava pacijenata, koji je među progresivnijima u Europi, te Zakon o presađivanju organa, koji je na tragu najboljih rješenja koje mogu ponuditi nacionalna bioetička povjerenstva", istaknuo je hrvatski ministar zdravstva Neven Ljubičić. Dodao kako se osim o umjetnoj oplodnji od neriješenih pitanja očekuje i ocjena nacionalnoga Bioetičkog odbora za medicinu o osnivanju Zavoda za mentalno zdravlje kako bi se uredila prava oboljelih od PTSP-a.

COMETH djeluje organiziranje konferencija svake dvije godine na kojima sudjeluju predstavnici nacionalnih etičkih odbora ili sličnih nacionalnih tijela u zemljama članicama Europskog vijeća, a CDBI je multidisciplinarno međuvladino tijelo u kojem su predstavnici svih 45 članica Vijeća, i koje izrađuje europske standarde na tom području.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙