FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

O ravnopravnosti spolova na proteklim lokalnim izborima

ZAGREB, 24. svibnja 2005. (Hina) - Pravobraniteljica za ravnopravnostspolova Gordana Lukač Koritnik istaknula je danas da analizazastupljenosti žena na proteklim lokalnim izborima, u odnosu na one iz2001., pokazuju određeni, iako nedovoljan, napredak u kandidiranju izastupljenosti žena na razini lokalne vlasti.
ZAGREB, 24. svibnja 2005. (Hina) - Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik istaknula je danas da analiza zastupljenosti žena na proteklim lokalnim izborima, u odnosu na one iz 2001., pokazuju određeni, iako nedovoljan, napredak u kandidiranju i zastupljenosti žena na razini lokalne vlasti.

Kako je navedeno u priopćenju za javnost, ovogodišnji podaci ukazuju na nepridržavanje odredbe Zakona o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne samouprave prema kojoj je prilikom sastavljanja liste predlagatelj dužan voditi računa o načelu ravnopravnosti spolova, odnosno ravnomjernoj zastupljenosti žena i muškaraca na listama.

Pravobraniteljica ocjenjuje da je nepostupanje u skladu s tim zakonom dovelo do neravnopravne zastupljenosti žena (samo 14,75 posto) u tijelima lokalne i područne samouprave. To za posljedicu ima neprovođenje odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova, a takva je praksa i nepridržavanje zakona, ističe, uz ostalo, Lukač Koritnik, ozbiljna prepreka i pri ostvarivanju ustavnog načela ravnopravnosti poslova u sferi političke zastupljenosti žena.

Takvu je ocjenu pravobraniteljica dala na temelju praćenja primjene načela ravnopravnosti spolova i u izboru članova/ica općinskih i gradskih vijeća te županijskih skupština i zagrebačke Gradske skupštine raspolažući još uvijek neslužbenim i nepotpunim rezultatima izbora.

Analizom svih pravovaljanih kandidacijskih županijskih zbirnih lista i svih pripadajućih pojedinačnih lista, kao i lista za Grad Zagreb utvrđeno je da je od ukupnog broja od 9415 kandidatkinja i kandidata bila 2001 žena, odnosno 21,25 posto. Žene su bile nositeljice na oko 10 posto lista, a među prvih deset osoba na listama bilo oko 18,9 posto žena.

Analiza neslužbeno objavljenih ovogodišnjih rezultata za županije i Grad Zagreb (bez onih u kojima se ponavljaju izbori) pokazuje da su u predstavnička tijela izabrane 123 žene (14,75 posto) i 711 muškaraca (85,25 posto)

Izborni su prag prešle 94 liste, od toga su žene bile nositeljice 10, a muškarci 84 puta, stoji, uz ostalo, u priopćenju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙