FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Štimac-Radin: malo žena na kandidacijskim listama

PULA,24.travnja (Hina) - Predsjednica Vladina ureda za ravnopravnostspolova Helena Štimac Radin na današnjoj je konferenciji za novinare uPuli, govoreći o zaključcima upravo završene konferencije o provođenjupolitike ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini, izrazilanezadovoljstvo zastupljenošću žena na kandidacijskim listama zalokalne izbore.
PULA,24.travnja (Hina) - Predsjednica Vladina ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli, govoreći o zaključcima upravo završene konferencije o provođenju politike ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini, izrazila nezadovoljstvo zastupljenošću žena na kandidacijskim listama za lokalne izbore.

Nema govora o uravnoteženoj zastupljenosti na kandidacijskim listama, rekla je. Na nekim listama za županijske skupštine uopće nema žena, ili su one nositeljice marginalnih stranaka koje nemaju izgleda prijeći izborni prag. No, istaknula je, iznimka je grad Zagreb, gdje su četiri nositeljice izbornih lista jakih političkih stranaka.

Nije poštivan Zakon o ravnopravnosti spolova, a ni Zakon o lokalnim izborima, ustvrdila je, te uputila kritiku Državnom izbornom povjerenstvu i medijima, koji, rekla je, nisu do ponoći objavili kandidacijske liste.

Na konferenciji, koja se pod nazivom "Provođenje politike ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini" od petka do danas održavala u Puli, osnovana je Koordinacija županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova koja će se, kako je rekla Helena Štimac Radin, u organizaciji Vladina ureda sastajati najmanje dva puta na godinu.

Na tom je skupu dogovoreno i da se izradi nova nacionalna politika za ravnopravnost spolova od godine 2006. do 2010., koja, kako je rekla, mora ući u saborsku proceduru do kraja ove godine kako bi stupila na snagu 1. siječnja 2006. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙