FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nordijke trpe najmanje ekonomske razlike u odnosu na muškarce

LONDON, 16. svibnja 2005. (Hina/AP) - U nordijskim zemljama najveći jestupanj vjerojatnosti da će žene biti plaćene jednako kao i muškarci iimati iste prilike za zapošljavanje, pokazalo je najnovije globalnoizvješće o razlikama među spolovima objavljeno u ponedjeljak.
LONDON, 16. svibnja 2005. (Hina/AP) - U nordijskim zemljama najveći je stupanj vjerojatnosti da će žene biti plaćene jednako kao i muškarci i imati iste prilike za zapošljavanje, pokazalo je najnovije globalno izvješće o razlikama među spolovima objavljeno u ponedjeljak.

Izvješće Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) o razlikama među spolovima pokazalo je da su Švedska, Norveška, Island, Danska i Finska najbolje u održavanju minimalnih ekonomskih razlika između žena i muškaraca. Na drugom kraju ljestvice, pak, najveću neravnopravnost trpe žene u Egiptu, Turskoj, Pakistanu i Jordanu.

Svjetski gospodarski forum mjeri veličinu jaza između muškaraca i žena u pet kritičnih područja: jednaka plaća za isti postao, pristup tržištu rada, udio žena u politici, pristup obrazovanju i reproduktivnoj zdravstvenoj skrbi.

Izvješće je pokazalo da nijednoj zemlji nije u potpunosti uspjelo ukloniti jaz između spolova, no da su u njegovu smanjenju najbolje nordijske zemlje pružajući koristan model za ostatak svijeta. Ono je istaknulo da nordijske zemlje karakteriziraju snažna liberalna društva, transparentne vlade, socijalna skrb i široki pristup za žene obrazovanju, politici i drugim prilikama za zapošljavanje.

"Ne iznenađuje da nordijske zemlje također zauzimaju privilegirana mjesta na ljestvici svjetske konkurentnosti WEF-a - ta društva su izgleda shvatila gospodarski poticaj koji stoji iza osposobljavanja žena: zemlje koje u potpunosti ne iskoriste polovinu svojih ljudskih resursa nesumnjivo potkopavaju svoj konkurentski potencijal", kazao je glavni ekonomist i direktor programa svjetske konkurentnosti pri WEF-u Augusto Lopez-Claros.

Izvješće je obuhvatilo svih 30 zemalja OECD-a i 28 ostalih tržišta u razvoju. Novi Zeland, Kanada, Velika Britanija, Njemačka i Australija nalaze se među prvih deset zemalja, dok su Indija, Meksiko, Brazil, Grčka i Venezuela zauzele mjesta među onih 10 na dnu ljestvice. Francuska je zauzela 13. mjesto, SAD 17., Rusija 31., Kina 33., Japan 38. a Italija 45. mjesto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙