FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Farmaceutske dionice ojačale europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT , 3. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Klizanje cijenanafte i jačanje farmaceutskih dionica, predvođeno onimaGlaxoSmithKline-a, potaknuli su u utorak rast cijena europskihdionica, no ulagači su bili djelomice na oprezu pred zasjedanjeameričke središnje banke Fed i odluku o kamatnim stopama.
LONDON/FRANKFURT , 3. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Klizanje cijena nafte i jačanje farmaceutskih dionica, predvođeno onima GlaxoSmithKline-a, potaknuli su u utorak rast cijena europskih dionica, no ulagači su bili djelomice na oprezu pred zasjedanje američke središnje banke Fed i odluku o kamatnim stopama.

Prvog dana trgovanja u ovom tjednu londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 1,2 posto, dosegnuvši 4.857 bodova. Frankfurtski DAX indeks dobio je na vrijednosti osjetno manjih 0,2 posto, te iznosi 4.233 bodova.

Dionice GlaxoSmithKlinea ojačale su 2,4 posto budući da su industrijski analitičari pozdravili njegovu 300 milijuna dolara tešku planiranu akviziciju Corixa.To je potaknulo jačanje dionica ostalih pripadnika industrije lijekova, ionako oraspoložene najnovijim dobrim vijestima o ključnim lijekovima i snažnim poslovnim rezultatima. Konkurent AstraZeneca zabilježio je rast cijena dionica od 2,2 posto.

No bilo je i gubitnika, među kojima se izdvajaju dionice bankarskog sektora. Dionice UBS-a oslabile su 1,6 posto unatoč većoj od očekivanja dobiti u prvom tromjesečju zbog većeg opreza švicarske banke pri procjenama zarade za čitavu godinu. Oslabile su i dionice Commerzbanka i to za tri posto, nakon objave rezultata za prvo tromjesečje, za koje su analitičari ocijenili da su slabije kvalitete.

Zbog rezultata u prvom tromjesečju lošijih od očekivanja pale su i dionice njemačkog diva u maloprodaji Metroa, za nekih jedan posto.

Ulagače je na oprezu držalo očekivanje početka sastanka američke središnje banke Fed, na kojem bi središnji bankari trebali podići ključne kamatne stope za daljnjih 0,25 postotnih boda na tri posto i nastaviti zaoštravati monetarnu politiku unatoč naznakama usporavanja aktivnosti u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Tokijska burza nije radila zbog praznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙