FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Automobilske dionice pritisnule europske burzovne indekse

LONDON/FRANKFURT, 4. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Europske dionicenašle su se u srijedu pod pritiskom slabljenja dionica automobilskeindustrije po objavi slabih rezultata poslovanja, predvođenihVolkswagenom (VW) i Porscheom.
LONDON/FRANKFURT, 4. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Europske dionice našle su se u srijedu pod pritiskom slabljenja dionica automobilske industrije po objavi slabih rezultata poslovanja, predvođenih Volkswagenom (VW) i Porscheom.

Londonski Ftse indeks do podneva se spustio blagih 0,08 posto, na 4.857 bodova. Frankfurtski indeks DAX oslabio je 0,3 posto, na 4.232 boda.

Dionice VW-a oslabile su jedan posto nakon objave razočaravajućih podataka o padu prodaje njegovih vozila u travnju na američkom tržištu za 30,8 posto na godišnjoj razini. Oslabile su i dionice Porschea, za nekih 1,1 posto, nakon podatka o padu njegove prodaje na američkom tržištu za 11,2 posto.

Njemački dobavljač auto-dijelova Continental još je jedan gubitnik toga sektora, čije su dionice oslabile 3,4 posto nakon što je izvijestio o 9,5-postotnom rastu operativne dobiti u prvom tromjesečju, manjem nego je tržište očekivalo.

Pozornost ulagača bila je usmjerena sastanku Europske središnje banke (ECB), na kojem očekivano nije došlo do promjene ključnih kamatnih stopa, pa i dalje ostaju na povijesno niskih 2 posto. No ono što interesira ulagače je komentar čelnika ECB-a Tricheta na kasnijoj tijekom dana tiskovnoj konferenciji.

"Na tiskovnoj konferenciji Trichet će vjerojatno pokušati svaliti krivnju za slabije podatke iz eurozone na rast cijena nafte, no takvi su se izgovori već ponešto potrošili", kazao je.

Tokijska burza i u srijedu je bila zatvorena zbog praznika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙