FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 20. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatskedo 15,30 sati.
ZAGREB, 20. svibnja 2005.(Hina) - Pregled važnijih vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Vladin prijedlog izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić ocijenio je danas pokušajem da se liječnicima zabrani štrajk te najavio da će se sindikat tome suprostaviti svim pravnim sredstvima. Vlada kroz ograničavanje poslova na kojima se smije štrajkati liječnicima praktično zabranjuje bilo kakav štrajk, što predstavlja kršenje ljudskih i ustavnih prava, izjavio je Babić. Babić kaže kako štrajk nije moguć ako se ne može prekinuti ni jedan medicinski postupak i poziva se na standarde koji vrijede u Europi gdje liječnici mogu nesmetano štrajkati.

ZAGREB - Oko tisuću obitelji u nadstojničkim stanovima moći će te stanove kupiti, pod istim uvjetima kao i stradalnici Domovinskog rata, predlaže Vlada zakonskim tekstom o prodaji stanova namijenjenih za nadstojnike stambene zgrade. Ministrica prostornog uređenja Marina Matulović-Dropulić objasnila je da bi cijena kvadrata bila 700 eura, umanjeno za amortizaciju zgrade i za vlastita ulaganja. Sredstva od prodaje išla bi u zajedničku pričuvu. Stanove će moći kupiti osobe koje su do 5. studenoga 1996. na temelju valjane pravne osnove uselile u nadstojničke stanove, kao i osobe koje su do 19. lipnja 1991. o svom trošku u stanu prenamjenile zajedničke prostorije - praonice, sušionice i sl.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva izvjestilo je danas da je na obiteljskom gospodarstvu u mjestu Vinjani Gornji kod Imotskog dijagnosticirana bruceloza kod 8 ovaca i 6 janjadi, koje će biti eutanazirane. Navedene životinje, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede, vlasnik je ilegalno uvezao s područja Posušja u BiH. Protiv vlasnika je pokrenuta prekršajna prijava za nelegalan uvoz za što je predviđena novčana kazna do 11.000 kuna, a na njegovu imanju pregledat će se i 41 ovca koju vlasnik posjeduje od ranije. Malteškom ili sredozemnom groznicom ljudi se mogu zaraziti u kontaktu s inficiranim životinjama, a najčešće kod pomaganja pri porođaju. Sirovo odnosno neprokuhano mlijeko i svježi mliječni proizvodi podrijetlom od bolesnih ovaca i koza mogu također biti izvor infekcije za ljude.

ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva završava izradu Operativnog programa razvoja svinjogojske proizvodnje, kojim bi se nizom poticajnih mjera i povoljnijih uvjeta potaknuo razvoj svinjogojstva u Hrvatskoj, istaknuo je pomoćnik ministra Srećko Selanac na današnjem predstavljanju godišnjeg izvješća Hrvatskog stočarskog centra. Otvoreno tržište, odnosno priključenje Hrvatske europskim integracijama, traži povećanje konkurentnosti domaće poljoprivrede te njezino prilagođavanje standardima EU-a, istaknuto je na skupu.

ZAGREB - Državno odvjetništvo potvrdilo je danas da je od MUP-a dobilo dopis vezan uz potragu za odbjeglim Hrvojem Petračem, ali s oznakom službene tajne, pa o tome ne može govoriti. Hrvatski mediji objavili su danas, pozivajući se na neslužbene izvore, da je ovih dana iz Izraela stigao negativni odgovor na hrvatski zahtjev za izručenjem Petrača. Dobili smo dopis od MUP-a s oznakom službene tajne vezan uz raspisanu tjeralicu za Hrvojem Petračom, rekao je glavni državnog odvjetnika Dragan Novosel. Po tvrdnjama medija, Petrač se sakriva u Izraelu. Za njim je raspisana međunarodna tjeralica jer je nepravomoćno osuđen na šest godina zatvora zbog otmice sina generala Vladimira Zagorca, a mediji ga povezuju i s navodnom mrežom zaštitnika haškog bjegunca Ante Gotovine.

RAKITJE - O Strategijskom pregledu obrane - dokumentu Ministarstva obrane kojim se utvrđuje stanje i spremnost obrambenog sustava kao preduvjet njegove reforme u smislu racionalizacije i povećanja učinkovitosti raspravljali su danas stručnjaci s područja nacionalne sigurnosti i defendologije, znanstvenici i predstavnici političkih stranaka te nevladinih udruga u Vojarni "Vitez Damir Matić" u Rakitju. Smjernice iz tog dokumenta bit će ugrađene u razvojne planske dokumente Ministarstva obrane, prvenstveno u dugoročni plan razvoja Oružanih snaga koji usvaja Hrvatski sabor. Strategijski pregled obrane se prvi put provodi u Hrvatskoj i temelj je nastavka reforme obrambenog sustava i usmjeravanje obrambenih reformi koje koriste zemlje NATO-a, a prošle su ga i sve nove članice saveza.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak ove godine, po prvim je podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila 4.390 kuna. Prosječna neto plaća za ožujak veća je od one isplaćene za veljaču za 197 kuna ili za 4,7 posto. To je povećanje uslijedilo nakon što je, na mjesečnoj razini, u prethodna tri mjeseca prosječna mjesečna neto plaća zabilježila pad. Tako je prosječna neto plaća za prosinac prošle godine iznosila 4.312 kuna, za prvi ovogodišnji mjesec 4.236 kuna, a za veljaču 4.193 kune.

ZAGREB - Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za travanj ove godine iznosi 18,7 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku. To je smanjenje stope nezaposlenosti u odnosu na mjesec prije, kada je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 19,2 posto. Krajem travnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo je 320.283 nezaposlenih osoba. To je za 8.737 osoba ili za 2,7 posto manje nego prethodnog mjeseca. Na godišnjoj razini pak, u odnosu na isti mjesec prošle godine, krajem ovogodišnjeg travnja broj nezaposlenih u evidenciji HZZ-a bio je veći za 3.316 osoba ili za 1 posto.

ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za ožujak ove godine, po prvim je podacima Državnog zavoda za statistiku, iznosila 4.390 kuna. Prosječna neto plaća za ožujak veća je od one isplaćene za veljaču za 197 kuna ili za 4,7 posto. To je povećanje uslijedilo nakon što je, na mjesečnoj razini, u prethodna tri mjeseca prosječna mjesečna neto plaća zabilježila pad. Tako je prosječna neto plaća za prosinac prošle godine iznosila 4.312 kuna, za prvi ovogodišnji mjesec 4.236 kuna, a za veljaču 4.193 kune.

ZAGREB - Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju prihvatio je danas ponudu Europa press holdinga za kupnju 34,6 posto dionica splitske medijske kuće Slobodna Dalmacija, za što će EPH izdvojiti 24,5 milijuna kuna. Konačnu odluku o toj prodaji donijet će Vlada u roku od 14 dana, kazao je predsjednik UO HFP-a Damir Polančec. Upravni odbor prihvatio je i ponudu splitske tvrtke Neva Kerum za kupnju 88 posto dionica splitske tvrtke Adriatic, u čijem je sastavu i hotel Marijan. Članovi Upravnog odbora Fonda nisu prihvatili ponude za hotel Maestral iz Dubrovnika odnosno HTP Korčula, pri čemu je odlučeno da se za Maestral objavi novi natječaj, a za Korčulu bi se, u suradnji sa upravom te tvrtke, trebao dogovoriti novi model prodaje. Prihvaćena je i ponuda trgovačke kuće iz Pule Puljanke za kupnju trgovačke tvrtke Istra d.d. u stečaju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙