FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 19. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 19. svibnja 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Unatoč jednakosti na zakonodavnoj razini, položaj žena na tržištu rada je nezadovoljavajući - žene čine 52 posto ukupnog stanovništva Hrvatske, ali je njihov udio u broju zaposlenih 45 posto, a u broju nezaposlenih oko 58 posto, plaće žena manje su 10 do 15 posto nego plaće muškaraca, podatci su iznijeti na današnjem obilježavanju Svjetskog dana poduzetnica u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Organizatori prigodnog skupa, te okruglog stola na temu poslovna žena i hrvatski proizvod, su Hrvatska udruga poslovnih žena Krug i HGK. Potpredsjednica Vlade Jadranka Kosor upozorava na sve veći broj pritužbi žena zbog diskriminacije i kršenja prava, zbog mobbinga, otkaza ugovora o radu zbog trudnoće, višekratnih produžavanja ugovora o radu na određeno vrijeme, itd.

ZAGREB - Predsjednik Vlade Ivo Sanader danas je s predsjednikom Uprave Microsofta EMEA i višim potpredsjednikom Microsoft korporacije Jean-Philippe Courtoisom razgovarao o realizaciji tri projekta, a Ministarstvo znanosti i Microsoft potpisali su Ugovor o realizaciji prvog projekta - "Partneri u učenju". Drugi projekt odnosi se na Mediteranski institut za istraživanje života u Splitu, odnosno o načinu na koji bi se Microsoft uključio u temeljna znanstvena istraživanja tog Instituta. Treći projekt odnosi se na novi tehnološki Centar za razvoj u Varaždinu u kojem će se podupirati informacijske tehnologije. Riječ je o zajedničkom projektu USAID, Microsofta, Veleposlanstva SAD-a uz pokroviteljstvo hrvatske Vlade.

ZAGREB - Hrvatski premijer Ivo Sanader danas je svečano otvorio novi proizvodni pogon informatičke M SAN grupe u Buzinu, investiciju vrijednu 1,7 milijuna eura, a u pogonu će se dnevno moći sastaviti do tisuću računala. Premijer Sanader je ustvrdio da Hrvatska treba ljude koji znaju pokrenuti i stvoriti dodane vrijednosti. Napomenuo je da je M SAN grupa dokazala da je sposobna za to, jer je jedan od najuspješnijih primjera poduzetništva u Hrvatskoj, koja je u 10 godina rada došla na vrh informatičkih tvrtki. Ustvrdio je da Hrvatska mora izvoziti i osvajati nova tržišta. M SAN grupa danas je najavila i početak prve domaće proizvodnje Media Centar računala koja korisniku omogućavaju pregled multimedije i novi doživljaj gledanja televizije.

ZAGREB - Potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor izrazila je danas "veliku zabrinutost jučerašnjim krvavim incidentom" u Osijeku, u kojemu je tijekom brakorazvodne parnice suprug pucao u bivšu suprugu i njezina prijatelja, te je najavila da će se novim zakonom o oružju tražiti rigoroznije mjere. Novi zakon o oružju u Vladinoj proceduri mogao bi se naći sljedećeg tjedna, najavila je potpredsjednica Kosor na skupu u povodu Svjetskog dana poduzetnica, u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK). Također je istaknula kako se žene najviše zapošljavaju u trgovini, prerađivačkoj industriji, obrazovanju, te socijalnoj skrbi.

ZAGREB - Ministarstvo financija radi na unaprjeđenju sustava stambene štednje u Republici Hrvatskoj i boljem korištenju državnih poticajnih sredstava za tu namjenu, a ne na ukidanju poticaja na stambenu štednju, istaknuli su danas iz tog ministarstva. Ministarstvo je priopćenjem reagiralo na napis u današnjem "Jutarnjem listu" o mogućnostima ukidanja poticaja za stambenu štednju, opovrgavajući da se radi na ukidanju državnih poticaja. Ujedno se naglašava da se Ministarstvo financija ne protivi uvođenju sustava međufinanciranja u rad stambenih štedionica (odobravanje kredita štedišama prije isteka ugovorenog roka štednje), već tome treba prethoditi analiza sustava stambene štednje koju će napraviti Ministarstvo.

ZAGREB - Prvi izbor osoba pri zapošljavanju, po istraživanju portala MojPosao, bila bi državna i gradska uprava, a tek potom slijede poznate velike tvrtke privatnog sektora, rezultati su istraživanja o 'poslodavcima prvog izbora' koje je provedeno među 1000 ispitanika tijekom travnja i svibnja. Na listi prvih 20 poslodavaca, nakon državne i gradske uprave, slijede T-HT, Vipnet, Agrokor, Privredna banka Zagreba, Raiffeisenbank, Ina, Zagrebačka banka, Pliva, Microsoft, Siemens, Coca-Cola, Hypo Alpe Adria Bank, Hrvatska elektroprivreda, Erste&Steirmarkische bank, Ericsson Nikola Tesla, Adris Grupa, Lura, Podravka te Hrvatska narodna banka.

ZAGREB - Novi prijedlog novog zakona o lovstvu mora pretrpjeti velike promjene, ocjena je s kojom se danas suglasila većina oporbenih klubova u Hrvatskom saboru. Iz SDP-a, tako, tvrde da je zakon neustavan, da se mora doraditi, posebice u pogledu poštivanja prava vlasništva. Ivo Josipović (SDP) propituje ustavnost odredbe po kojoj se nečije privatno vlasništvo može proglasiti lovištem, na njega dodijeliti koncesija na 30 godina, a da vlasnik nema mogućnosti učinkovito se obraniti od toga. To je oblik prikrivene eksproprijacije, kaže Josipović.

ZAGREB - Saborski Klub SDP-a prozvao je danas Vladu da upućivanjem u proceduru loših i po državu štetnih izmjena Zakona o telekomunikacijama otvara bogato telekomunikacijsko tržište sumnjivom kapitalu i osobama. Ponavlja se dobro poznati scenarij pripremanja terena za neki novi ili stari Match Telecom kojim se otvara tržište sumnjivom kapitalu i osobama pod krinkom usklađivanja s regulativom EU, kazala je na konferenciji za novinare zamjenica predsjednika SDP-a Željka Antunović. Iznoseći niz primjedbi na tekst zakonskih izmjena, Antunović je prozvala Vladu i Ministarstvo prometa da loš i po razvoj telekomunacijskog tržišta štetan zakon predlažu kako bi sebi i bliskima osigurali materijalnu korist.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog istinskog preporoda (HIP) Miroslav Tuđman danas je izvijestio da je stranačkim tijelima ponudio ostavku na čelno mjesto stranke nakon loših izbornih rezultata na nedjeljnim lokalnim izborima. Miroslav Tuđman je na konferenciji za novinare napomenuo da odustaje od operativnog stranačkog rada, ali ne i od svojih uvjerenja koja je kroz stranački program zastupao.

ZAGREB - Usklađivanje rada veterinarske službe u Hrvatskoj sa smjernicama Europske unije teče dobro, a najveći zadatak koji stoji pred tom službom u narednom razdoblju je potpuno preuzimanje i primjena europskog zakonodavstva, ocijenila je danas članica stručne misije TAIEX-a u Hrvatskoj Olga Zorko. Po njezinoj ocjeni, izrečenoj u stanci radionice o stanju veterinarske službe i proizvođačkog sektora u Hrvatskoj u pogledu sigurnosti hrane koju je organizirao TAIEX, najznačajnije je uskladiti zakonodavstvo s područja javnog zdravlja, odnosno ispravnosti i sigurnosti prehrambenih namirnica te s područja zaštite potrošača. Po njezinom mišljenju, najbolji put za to je jednostavno uvođenje gotovih europskih rješenja u hrvatski pravni sustav, jer se tako olakšavaju pregovori i smanjuje mogućnost nesporazuma s administracijom Unije.

ZAGREB - U povodu 190. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu danas je počeo dvodnevni međunarodni znanstveni skup o poznatom hrvatskom biskupu, eruditu, teologu i političaru, utemeljitelju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). Skup koji se održava u organizaciji HAZU-a i pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića okupio je 34 predavača. Otvarajući skup, predsjednik HAZU-a Milan Moguš istaknuo je da će skup obogatiti naše znanje o Strossmayerovoj ulozi u hrvatskom javnom i crkvenom životu u drugoj polovini 19 stoljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙