FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Telekomi ojačali europske dionice

LONDON/FRANKFURT, 19. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su porasle, predvođene onima telekomunikacijskihkompanija, a dobrom raspoloženju ulagača pomoglo je i daljnje klizanjecijena nafte na svjetskom tržištu.
LONDON/FRANKFURT, 19. svibnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su porasle, predvođene onima telekomunikacijskih kompanija, a dobrom raspoloženju ulagača pomoglo je i daljnje klizanje cijena nafte na svjetskom tržištu.

Londonski Ftse indeks do podneva je osnažio 0,14 posto, na 4.956 bodova. Frankfurtski DAX indeks bio je na dobitku od 0,5 posto, dosegnuvši 4.345 bodova.

Na strani dobitnika se posebno isticao telekom sektor, predvođen British Telecomom, čije su dionice skočile četiri posto, nakon što je izvijestio o tromjesečnoj zaradi u skladu s najvišim očekivanjima i obećao veće isplate dioničarima u budućnosti.

Francuska grupa Vivendi iznenadila je tržišta s rezultatima poslovanja za prvo tromjesečje, a tržište je razveselila i vijest da je Goldman Sachs podigao svoj rejting za France Telecom, britanski O2 i španjolsku Telefonicu.

"Cijene dionica su prilično razumne. U idućih godinu dana očekujemo 5 do 10 posto viši globalni rast a to je i dalje prilično poticajno", kazao je Adrian Darley iz upravitelja fondova Gartmore.

Poticaj kupovinama stigao je od zadržavanja cijena nafte na svjetskom tržištu ispod 48 dolara po barelu, dosegnuvši najniže razine u zadnja tri mjeseca pod utjecajem golemog povećanja američkih zaliha sirove nafte.

No bilo je i gubitnika, prije svega u farmaceutskom sektoru. Dionice GlaxoSmithKlinea oslabile su pritom 1,1 posto, AstraZenece 0,7 posto i Novartisove 0,8 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je snažnih 2,23 posto, na 11.077 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙