FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Frattini želi Slovence i Hrvate proglasiti "genocidnim"

LJUBLJANA,19. svibnja(Hina) - Skupina slovenskih intelektualacaobjavila je u tršćanskom listu "Primorski dnevnik" otvoreno pismo upovodu izjava europskog povjerenika Franca Frattinija koje je iznionakon prijedloga dvaju zastupnika u Europskom parlamentu, VytautasaLandsbergisa i Josyefa Szajera, o zabrani nacističkih i komunističkihsimbola.
LJUBLJANA,19. svibnja(Hina) - Skupina slovenskih intelektualaca objavila je u tršćanskom listu "Primorski dnevnik" otvoreno pismo u povodu izjava europskog povjerenika Franca Frattinija koje je iznio nakon prijedloga dvaju zastupnika u Europskom parlamentu, Vytautasa Landsbergisa i Josyefa Szajera, o zabrani nacističkih i komunističkih simbola.

"Spomenuti su europarlamentarci zahtijevali izjednačavanje nacističke svastike i komunističkog srpa i čekića. Frattini koji je u Europskoj komisiji zadužen za pravo, slobodu i sigurnost odmah im je dao za pravo. Podržavajući tezu da se komunizam nikako ne može opravdati, Frattini je još 8. veljače spomenuo fojbe kao dokaz zločinačke prirode komunizma. Nedavno je otišao korak dalje izjavom da 'nakon 60 godina treba promijeniti svijest o povijesti Slovenaca i Hrvata'. Očito je time mislio da jedne i druge treba proglasiti genocidnim narodima", piše u četvrtak u svojoj redovnoj kolumni u "Primorskom dnevniku" povjesničar Jože Pirjevec, solidarizirajući se sa stajalištima iz otvorenog pisma Frattiniju.

Spomenuto je pismo, piše Pirjevec, Frattiniju poručilo da kao Talijan "mora najprije pomesti pred svojim pragom" i "zamisliti se nad zločinima fašizma prije i u toku Drugog svjetskog rata". "Pismo je jasno iznijelo dimenzije fašističkog terora i poslalo Europi jasno upozorenje: Slovenci na to nisu zaboravili", navodi Pirjevec.

S druge strane, ocjenjuje se u prilogu, slovenska vlada se na takve izjave na odaziva jer se, dodaje autor, "boji Bruxellesa onako kako su se slovenske vlasti bojale Beograda prije 20 godina". "I sada smo u istoj poziciji jer moramo računati na hrabre intelektualce ako želimo da se čuje naša istina", navodi Pirjevec.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙