FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Završen znanstveni skup "1945. - Razdjelnica hrvatske povijesti"

ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - Na znanstvenom skupu "1945. -Razdjelnica hrvatske povijesti" proširena su povijesna znanja oideologijama fašizma i komunizma, a najviši doseg skupa je da sepovijest sastoji od različitih interpretacija, ocijenila je danas nazavršetku toga dvodnevnoga međunarodnog skupa predsjednicaOrganizacijskoga odbora Nada Kisić Kolanović.
ZAGREB, 6. svibnja 2005. (Hina) - Na znanstvenom skupu "1945. - Razdjelnica hrvatske povijesti" proširena su povijesna znanja o ideologijama fašizma i komunizma, a najviši doseg skupa je da se povijest sastoji od različitih interpretacija, ocijenila je danas na završetku toga dvodnevnoga međunarodnog skupa predsjednica Organizacijskoga odbora Nada Kisić Kolanović.

"Skup je bio višestruko plodan", napomenula je, dodavši kako su se povjesničari "suočili s pitanjem odnosa sjećanja i povijesti, antifašizma i hrvatskoga antifašizma."

"Raspravljalo se o komunizmu, modelima njegova društva i države i oblicima lijevoga radikalizma", istaknula je Kisić Kolanović, dodavši kako su prijepori među povjesničarima ostali o pitanju broja žrtava.

Skup je svojevrsni pregled stanja do kojeg je dospjela naša historiografija, zaključila je.

U radu skupa sudjelovalo je tridesetak hrvatskih, slovenskih i bosanskohercegovačkih povjesničara.

Danas su, uz ine, govorili Zdravko Dizdar o četništvu, Mario Jareb o etiketi "ustaštva" kao izgovoru za politički progon protivnika te Višeslav Aralica o sudbini hrvatskih intelektualaca kroz presjek života i djelovanja Vinka Kriškovića, Ive Bogdana i Julija Makanca.

Ravnatelj Hrvatskoga instituta za povijest Milan Kruhek pročitao je pismo što ga je povjesničarima uputilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa. U pismu državni tajnik Želimir Janjić poziva povjesničare da obilježe 9. svibnja kao Dan pobjede, Dan Europe i 60. obljetnicu pobjede antifašizma u Hrvatskoj.

Znastveni skup "1945.- Razdjelnica hrvatske povijesti" organizirao je Hrvatski institut za povijest, a pokrovitelj skupa bio je Hrvatski sabor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙