FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: "Večer" o komemoraciji u Bleiburgu

LJUBLJANA, 16. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednika hrvatskog SaboraVladimira Šeksa izviždali su sudionici komemoracije u Bleiburgu nakonšto je rekao da su ustaše propale jer su bili povezani s poraženomnacističkom ideologijom i trećim Rajhom, piše u ponedjeljak mariborskilist "Večer" u prilogu o "ispadima Hrvata na komemoraciji" koji, kakonavodi list, "Šeksu ne mogu oprostiti što je bio član komunističkepartije".
LJUBLJANA, 16. svibnja 2005. (Hina) - Predsjednika hrvatskog Sabora Vladimira Šeksa izviždali su sudionici komemoracije u Bleiburgu nakon što je rekao da su ustaše propale jer su bili povezani s poraženom nacističkom ideologijom i trećim Rajhom, piše u ponedjeljak mariborski list "Večer" u prilogu o "ispadima Hrvata na komemoraciji" koji, kako navodi list, "Šeksu ne mogu oprostiti što je bio član komunističke partije".

"Šeksa je izviždalo i izvrijeđalo 20.000 sudionika kad je za hrvatske ustaše rekao da su na kraju drugog svjetskog rata nestali jer su do zadnjeg trenutka bili povezani s nacizmom, fašističkom ideologijom i poraženim trećim rajhom. Okupljeni su počeli skandirati: Ante, Ante i mahati fotografijama Pavelića i Gotovine, te pozvali Šeksa da se povuče jer je 'komunjara'", piše slovenski list.

Šeks je, navodi "Večer", govorio na mjestu gdje je "ustaška vojska u svibnju 1945. u bijegu pred pobjedonosnim partizanskim jedinicama kapitulirala".

Saveznici joj nisu dopustili odlazak na zapad nego izručili partizanima "čime je počela osveta pobjednika koji su ubili tisuće razoružanih vojnika i civila koji su bježali zajedno s ustašama. Preživjeli su kasnije na blajburškom polju postavili spomen-ploču a natpisom 'Paloj hrvatskoj vojsci' koja je ove godine zamijenjena novom s natpisom 'U spomen na nedužne žrtve blajburške tragedije u svibnju 1945'", piše list.

"Šeks je davne događaje označio kao stravičan zločin, a kao jedinu istinu naveo kako su 'podivljali zločinci u ime komunističke stranke u što većoj mjeri (željeli) prorijediti hrvatski nacionalni i državotvorni korpus' te se istodobno zauzeo za cjelokupnu povijesnu istinu kao opomenu da se tako nešto ne ponovi", piše mariborski list.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙