FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Labin: postavljena bista Josipa Broza Tita

PULA,28. travnja 2005.(Hina) - Povodom obilježavanja 60. obljetnicepobjede nad fašizmom i Dana oslobođenja grada Labina i cijeleLabinštine danas je u Labinu, na jednom od gradskih trgova,postavljena bista Josipa Broza Tita, rad labinskog akademskog kiparaMate Čvrljka.
PULA,28. travnja 2005.(Hina) - Povodom obilježavanja 60. obljetnice pobjede nad fašizmom i Dana oslobođenja grada Labina i cijele Labinštine danas je u Labinu, na jednom od gradskih trgova, postavljena bista Josipa Broza Tita, rad labinskog akademskog kipara Mate Čvrljka.

Istarski župan Ivan Jakovčić na prigodnoj je svečanosti ustvrdio kako je Istra jako poštovala i voljela predsjednika Tita te oni koji to ne razumiju, kako je rekao, "očito ne razumiju ni Istru".

"Neki govore da smo se danas ovdje okupili jer žalimo za komunizmom i za Jugoslavijom te kako ovim činom odgovaramo postavljanju Tuđmanove biste u Osijeku. Međutim, ni jedno ni drugo nije točno, već smo ovdje jer poštujemo svjetsku ličnost kakva je bio Tito, koji je sve nas zadužio", izjavio je Jakovčić. Dodao je kako se novi izazovi mogu savladavati na osnovi najveće baštine kao što je antifašizam koji je stvorio Tito sa svojim borcima.

"Danas je Europa izgrađena na toj antifašističkoj tradiciji. Mi smo spremni svjedočiti da ćemo i Istru i Hrvatsku graditi upravo na toj baštini", napomenuo je istarski župan Ivan Jakovčić.

Gradonačelnik Labina Tulio Demetlika rekao je kako postavljanje biste u Labinu potvrđuje da je Tito bio iznimno važna ličnost u borbi protiv fašizma te da tu činjenicu nitko ne može osporiti.

"Tito je dio naše povijesti, a stajališta o slobodi, antifašizmu, oslobođenju, domoljublju, tradiciji i povijesti jednoga grada za nas nisu tek puke informacije, nego su naši stavovi i moralna obveza", zaključio je labinski gradonačelnik Tulio Demetlika.

Na postavljanje Titove biste u Labinu reagirale su labinske braniteljske udruge proizišle iz Domovinskog rata koje, kako se navodi u priopćenju, "osuđuju veličanje svih ideologija, naročito fašizma, nacizma i komunizma, isticanje simbola koji veličaju te ideologije te isticanje i veličanje nositelja tih ideologija".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙