FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Može li OESS preživjeti Rupela?

LJUBLJANA,10. svibnja 2005.(Hina) - Slovenija je preuzela predsjedanjeOESS-om a da nije riješila neke probleme u odnosima sa susjedima, pišeu ljubljanskom "Delu" od utorka komentatorica Saša Vidmajer u prilogunaslovljenom "Može li OESS preživjeti Rupela?".
LJUBLJANA,10. svibnja 2005.(Hina) - Slovenija je preuzela predsjedanje OESS-om a da nije riješila neke probleme u odnosima sa susjedima, piše u ljubljanskom "Delu" od utorka komentatorica Saša Vidmajer u prilogu naslovljenom "Može li OESS preživjeti Rupela?".

"Dojam je da je slovenska diplomacija premalo svjesna činjenice da o njezinoj ulozi na čelu OESS-a ne odlučuje samo aktivnost i sveprisutnost predsjedajućeg već da je u tome važna i vjerodostojnost vlastite vanjske politike. Postavlja se pitanje koliko je kredibilna država koja u više od deset godina nije riješila svoje najveće vanjskopolitičko pitanje, a to su problemi s Hrvatskom. I kakve signale šalje međunarodnom okružju kad je u defenzivnom odnosu prema Italiji i Austriji", navodi se u komentaru "Dela".

Komentatorica iznosi neke kritike koje su se u vezi s aktivnošću slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela kao predsjedajućeg OESS-a iznosile u slovenskoj javnosti, te citira neka mišljenja iznesena na međunarodnom seminaru o OESS-u na ljubljanskom Fakultetu političkih znanosti.

"Jedan je diplomat rekao da je nepisano pravilo da za predsjedanje OESS-om konkuriraju države koje u vanjskoj politici nemaju neriješenih pitanja. To u slučaju Slovenije nije potvrđeno, a osim toga je OESS preuzela u problematičnom razdoblju", navodi Vidmajer.

Osim toga, navodi se u komentaru, Sloveniju je početak predsjedanja zatekao nakon zaoštravanja odnosa s Italijom i Austrijom.

"Možda je pozicija predsjedajućeg za ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela značila olakšanje jer mu je to ponudilo mogućnost neodgodivih posjeta po jugoistočnoj Europi, Kavkazu i srednjoj Aziji. No ustrajna (njegova) šutnja, a posebno u odnosu prema zapadnom susjedu (Italiji), bio je glasni indikator slabosti slovenske države", ocjenjuje se u komentaru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙