FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudac odbacio izjavu o krivnji Lynddie England

WASHINGTON, 4. svibnja 2005.(Hina) - Američki vojni sudac odbacio je usrijedu izjavu o krivnji američke vojnikinje Lynddie England, optuženeza zlostavljanje zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib, izjavivšikako dosadašnji sudski proces pokazuje da se ona smatra nedužnom.
WASHINGTON, 4. svibnja 2005.(Hina) - Američki vojni sudac odbacio je u srijedu izjavu o krivnji američke vojnikinje Lynddie England, optužene za zlostavljanje zatvorenika u iračkom zatvoru Abu Ghraib, izjavivši kako dosadašnji sudski proces pokazuje da se ona smatra nedužnom.

Sudac pukovnik James Pohl iz Fort Hooda je prekinuo suđenje ustvrdivši da su dokazi i svjedočenja izneseni tijekom rasprave u suprotnosti s priznanjem krivnje 22-godišnje Lynddie England. Ona je u ponedjeljak priznala krivnju za zlostavljanje zatvorenika u bagdadskom zatvoru Abu Ghraib u sklopu dogovora s tužiteljstvom u zamjenu za blažu kaznu.

Obrat na suđenju je uslijedio nakon svjedočenja bivšeg čuvara u Abu Ghraibu, vojnika Charlesa Granera, kojeg se smatra kolovođom zlostavljanja, koji je rekao da je England samo slijedila zapovijedi, što proturječi njezinoj izjavi da se osjeća krivom.

U izjavi o krivnji England je priznala svoje sudjelovanje u zlostavljanju i rekla da zna da je to bilo protuzakonito. Ako je samo slijedila zapovijedi, rekao je sudac Pohl, trebala je izjaviti da se ne osjeća krivom.

Vojni sudac može prihvatiti izjavu o krivnji samo ako je uvjeren da je optuženik znao da je ono što čini nezakonito. Suđenje England sada se vraća pred vojnu porotu.

England se nalazi na nekim od najpoznatijih fotografija zlostavljanja zatvorenika u Abu Ghraibu 2003. na kojima se vidi pokraj piramide golih zatočenika i kako na psećoj uzici drži golog zatvorenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙