FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američka vojska sprema novi priručnik za ispitivanje

WASHINGTON,28. travnja 2005.(Hina) - Američka kopnena vojska pripremanovi priručnik za ispitivanje koji izričito zabranjuje oštre tehnikekoje su otkrivene u skandalu zlostavljanja zatvorenika u Abu Ghraibu,piše u četvrtak list The New York Times (NYT).
WASHINGTON,28. travnja 2005.(Hina) - Američka kopnena vojska priprema novi priručnik za ispitivanje koji izričito zabranjuje oštre tehnike koje su otkrivene u skandalu zlostavljanja zatvorenika u Abu Ghraibu, piše u četvrtak list The New York Times (NYT).

Novi priručnik će izričito zabraniti da se zatvorenike skida do gola, da ih se drži u stresnim položajima dugo vremena, da im se nameću ograničenja u prehrani, lišava ih se sna i na njih se puštaju psi kako bi ih se navelo da progovore, piše list navodeći vojne dužnosnike.

Takvi postupci nisu uključeni ni u priručnik koji je trenutačno u uporabi, ali nisu bili izrijekom niti zabranjeni u vrijeme kada se dogodila većina zlostavljanja u Abu Ghraibu u jesen 2003.

Priručnik će sadržavati i jamstva da se zlostavljanja zatvorenika u vojnim zatvorima više ne ponove.

Među ugrađenim "osiguračima" je i zahtjev vojnicima da prijave sve za što se čini da krši međunarodne sporazume ili standarde humanog postupanja, piše NYT.

Novi priručnik dio je temeljitih reformi politike preslušavanja zatvorenika poduzetih nakon skandala sa zlostavljanjima u Iraku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙