FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HRW traži veću UN-ovu kontrolu u Afganistanu

KABUL, 20. travnja 2005. (Hina/AFP) - Predstavnici organizacije zaobranu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) u srijedu su pozvali UNda poveća broj stručnjaka u Afganistanu te su izrazili zabrinutostzbog mogućih američkih pritisaka u pogledu smjene jedinog UN-ovapromatrača u zemlji.
KABUL, 20. travnja 2005. (Hina/AFP) - Predstavnici organizacije za obranu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) u srijedu su pozvali UN da poveća broj stručnjaka u Afganistanu te su izrazili zabrinutost zbog mogućih američkih pritisaka u pogledu smjene jedinog UN-ova promatrača u zemlji.

"HRW od UN-ova Povjerenstva za ljudska prava traži da se Afganistan održi u rangu prioriteta te organizacije te da se ondje poveća broj promatrača koji se brinu o poštivanju ljudskih prava", kaže se u priopćenju te nevladine organizacije. "U Afganistanu je i dalje prisutna kriza kada je riječ o poštivanju ljudskih prava", ocjenjuje se u priopćenju što ga je potpisao direktor HRW-a za azijsku regiju Brad Adams.

"Ratni vojni vođe i oružane frakcije još dominiraju u mnogim dijelovima zemlje i svakodnevno krše ljudska prava, posebno prava žena i djece. Jačanje ljudskih prava posebno je važno sada kada se približavaju parlamentarni izbori u zemlji" (u rujnu), stoji u priopćenju.

HRW izražava zabrinutost zbog informacija prema kojima se američko izaslanstvo UN-ova Povjerenstva za ljudska prava protivi nastavku misije Šerifa Basiunija, neovisnog stručnjaka s UN-ovim mandatom za ljudska prava u Afganistanu. "Basiuni je svojevremeno kritizirao SAD zbog njihove prakse slanja nekih osoba u zatvore bez ikakve legalne zaštite. SAD bi trebale pomoći Basiuniju i UN-u, jer bi se u protivnom njihovo stajalište moglo protumačiti kao pokušaj ušutkavanja njihovih kritičara", stoji u Adamsovu prioćenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙